Legalizarea consumului de marijuana, pe buletinele de vot din cinci state americane

externe

Alegatorii din cinci state americane decid, marti, daca aproba legalizarea marijuanei in scop recreational, o miscare care ar putea semnala o schimbare majora chiar si in cele mai conservatoare parti ale tarii, informeaza AP.

Propunerea se afla pe buletinele de vot din Arkansas, Maryland, Missouri, Dakota de Nord si Dakota de Sud si urmeaza masurile presedintelui Joe Biden de dezincriminare a marijuanei. Biden a anuntat luna trecuta ca gratieaza mii de americani condamnati pentru simpla posesie de marijuana conform legii federale.

Sustinatorii initiativelor privind marijuana au spus ca anuntul lui Biden le poate stimula eforturile.

Marijuana in scop recreational este legala in 19 state, iar sondajele au aratat o opozitie fata de incetinirea legalizarii. Din cele cinci state cu legalizarea marijuanei pentru consum pe buletinul de vot, patru, cu exceptia Marylandului, au votat pentru Trump la alegerile prezidentiale din 2020.

Cele cinci state au, de asemenea, in prezent programe legale de marijuana medicinala. In 2016, Arkansas, a devenit primul stat din „Bible Belt” (cele 10 state in care crestinismul protestant conservator joaca un rol puternic in politica si in societate) care a aprobat marijuana medicinala. Cabinetele statului s-au deschis in 2019, iar peste 91.000 de pacienti au carduri pentru a cumpara legal marijuana pentru afectiuni medicale.

Campaniile de legalizare a marijuanei pentru consum au strans aproximativ 23 de milioane de dolari in cele cinci state, marea majoritate fiind in Arkansas si Missouri. Peste 85% din contributiile din aceste doua state au venit de la donatori asociati cu companii care detin licente de marijuana medicala, potrivit unei analize Associated Press a celor mai recente rapoarte privind finantarea campaniei.

In Missouri se propune legalizarea marijuanei pentru adultii de 21 de ani si peste si stergerea din cazier a arestarilor si condamnarilor pentru infractiuni nonviolente legate de marijuana, cu exceptia vanzarii catre minori sau a conducerii sub influenta.

In Maryland decizia ar aduce, de asemenea, la modificari ale legislatiei penale si ar duce la eliminarea automata a condamnarilor anterioare pentru posesie de marijuana.

In Dakota de Nord, persoanele de 21 de ani si peste vor putea utiliza legal marijuana acasa, precum si sa cultive cantitati limitate de canabis. De asemenea, ar stabili politici pentru a reglementa magazinele de vanzare cu amanuntul, cultivatorii si alte tipuri de afaceri cu marijuana.

In Dakota de Sud, alegatorii, inclusiv un numar considerabil de republicani, au votat pentru legalizarea posesiei de marijuana in 2020, dar acea lege a fost anulata de Curtea Suprema a statului in parte pentru ca propunerea a fost cuplata cu marijuana medicala si canepa. Anul acesta, marijuana in scop recreational este singura optiune pe buletinele de vot.

In Colorado, unde consumul de marijuana este legal de aproape un deceniu, alegatorii accepta marti o propunere care ar permite utilizarea anumitor substante psihedelice. In cazul in care este votata, Colorado ar deveni al doilea stat care face un astfel de pas.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: