Lege anti-islamism radical adoptata de Franta: „Ne dotam cu mijloacele de a lupta impotriva celor care folosesc abuziv religia pentru a pune la indoiala valorile Republicii”

externe

Adunarea Nationala a Frantei a adoptat vineri seara, dupa mai multe luni de dezbateri, o lege controversata care vizeaza sa combata islamismul radical si sa ‘intareasca principiile republicane’, transmite dpa, citata de Agerpres.

Legea prevede facilitarea dizolvarii asociatiilor care pun la indoiala valorile franceze, lupta impotriva casatoriilor fortate si stabileste pedepse impotriva discursurilor online de ura.

Presedintele Emmanuel Macron si guvernul sau vor sa contracareze influenta islamului radical acolo unde tinerii sunt cel mai vulnerabili – in anumite moschei, in apropierea scolilor si in mediul online.

Macron a anuntat proiectul noii legi in octombrie, cand a promis sa combata separatismul islamist dupa o serie de atacuri care au costat vietile a peste 250 de persoane.

‘Ne dotam cu mijloacele de a lupta impotriva celor care folosesc abuziv religia pentru a pune la indoiala valorile Republicii’, a declarat ministrul de interne Gerald Darmanin.

In vreme ce prim-ministrul Jean Castex a subliniat in mod repetat ca legea nu este indreptata impotriva religiei islamice, criticii spun ca in ea exista elemente care ii dezavantajeaza pe musulmani.

‘Nu vom pune niciodata semnul egal intre islamismul radical si musulmani, si cred ca musulmanii sunt printre primele victime ale acestei ideologii’, declara Castex intr-un interviu pentru Le Monde la sfarsitul anului trecut.

Conservatorii, pe de alta parte, considera legea ca insuficienta.

Potrivit cotidianului Le Figaro, atat stanga, cat si dreapta vor sa o conteste la Consiliul Constitutional.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: