Lege anti-„statul paralel” propusa de Plesoianu si Radulescu, respinsa definitiv de Senat. PSD si AUR au votat masiv in favoarea legii

politica

Senatul a respins, luni, in calitate de for decizional, propunerea legislativa de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, prin care se instituia pentru magistrati obligatia a nu colabora cu serviciile de informatii pe baza unor documente secrete.

S-au inregistrat 72 voturi „pentru” si 61 „impotriva” in favoarea raportului de respingere.

Propunerea legislativa – initiata in legislatura trecuta de deputatii PSD Liviu Plesoianu si Catalin Radulescu si adoptata tacit de Camera Deputatilor – instituia obligatia pentru judecatorii, procurorii si personalul conex al instantelor judecatoresti si parchetelor de a nu desfasura activitati de cooperare cu lucratori sau colaboratori ai niciunui serviciu de informatii in baza unor protocoale sau unor documente cu caracter secret.

Presedintele Comisiei juridice a Senatului, Iulia Scantei (PNL), a explicat ca initiatorii au propus „retroactivitatea raspunderii” unor magistrati care ar fi colaborat institutional in baza unor acorduri administrative care au fost incheiate institutional, si nu in nume propriu, de catre magistrati, legea permitand la acel moment ca anumite acte incheiate intre instante, parchete si structuri ale unor servicii din Romania sa aiba un caracter secret.

„Intre timp, legile Justitiei au fost modificate in 2018 si toate actele institutionale prin care se realizeaza colaborari intre autoritatea judecatoreasca si alte autoritati sau institutii publice au un caracter public. Initiativa nu aduce un plus de claritate in privinta raspunderii magistratilor. Toate prevederile legale care interzic unui magistrat roman sa fie colaborator sub acoperire sunt in vigoare”, a spus Iulia Scantei, citata de Agerpres.

In 22 februarie, solicitarea de retrimitere la comisie a propunerii legislative a fost respinsa, astfel ca dezbaterile au continuat in plen luni.

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a mentionat ca CSM a avizat favorabil propunerea legislativa si ar fi vrut ca unele observatii sa fie dezbatute in Comisia juridica.

Senatorul USR Simona Spataru l-a acuzat pe Robert Cazanciuc de „ipocrizii politice”, motivand ca raportul de respingere a fost adoptat in unanimitate in Comisia juridica, fara sa exista amendamente depuse.

Mai mult despre: ,

Comentarii: