„Legea autodeterminarii” a fost adoptata in Germania. Scholz: „Ne aratam respectul fata de persoanele trans, intersexuale si non-binare”

politica

Marcel Ciolacu

Deputatii germani au aprobat vineri o lege care va facilita persoanelor transsexuale, intersexuale si nonbinare schimbarea numelui si a sexului in registrele oficiale, anunta NBC News.

„Legea privind autodeterminarea”, una dintre reformele sociale pe care guvernul de coalitie cu inclinatii liberale al cancelarului Olaf Scholz le-a promis atunci cand a preluat mandatul, la sfarsitul anului 2021, urmeaza sa intre in vigoare la 1 noiembrie.

Camera inferioara a Parlamentului, Bundestag, a aprobat legea cu 374 de voturi pentru, 251 de voturi impotriva si 11 abtineri.

„Ne aratam respectul fata de persoanele trans, intersexuale si non-binare – fara a le lua nimic celorlalti. Acesta este modul in care continuam sa ducem mai departe modernizarea tarii noastre. Acest lucru include recunoasterea realitatilor vietii si posibilitatea de a le face posibile din punct de vedere legal”, a scris Scholz pe Twitter.

Legislatia germana va permite adultilor sa isi schimbe prenumele si sexul legal la birourile de inregistrare fara alte formalitati. Acestia vor trebui sa notifice biroul cu trei luni inainte de a face schimbarea.

Actuala „lege privind transsexualitatea”, care dateaza de patru decenii, impune persoanelor care doresc sa isi schimbe sexul pe documentele oficiale sa obtina mai intai evaluari din partea a doi experti „suficient de familiarizati cu problemele specifice ale transsexualismului” si apoi o decizie judecatoreasca.

De cand a fost elaborata aceasta lege, instanta suprema din Germania a anulat alte prevederi care impuneau persoanelor transsexuale sa divorteze si sa fie sterilizate, precum si sa se supuna unei interventii chirurgicale de tranzitie de gen.

„Timp de peste 40 de ani, ‘legea transexualitatii’ a provocat multa suferinta… si asta doar pentru ca oamenii vor sa fie recunoscuti asa cum sunt”, a declarat Sven Lehmann, comisarul guvernamental pentru probleme ale persoanelor homosexuale, in fata legislatorilor. „Iar astazi punem in sfarsit capat acestei situatii”.

Noile reguli vor permite minorilor de 14 ani si mai mari sa isi schimbe numele si genul legal cu aprobarea parintilor sau a tutorilor; daca acestia nu sunt de acord, adolescentii ar putea cere arbitrajul unui tribunal de familie.

In cazul copiilor mai mici de 14 ani, parintii sau tutorii vor trebui sa faca cereri la oficiul de stare civila in numele lor.

Dupa ce o schimbare formala de nume si sex intra in vigoare, nu ar mai fi permise alte modificari timp de un an. Noua legislatie prevede ca operatorii, de exemplu, ai salilor de sport si ai vestiarelor pentru femei sa decida in continuare cine are acces.

Printre altele, Danemarca, Norvegia, Finlanda si Spania au deja o legislatie similara.

In alte reforme liberale din punct de vedere social, guvernul lui Scholz a legalizat posesia unor cantitati limitate de canabis; a usurat regulile de obtinere a cetateniei germane si a pus capat restrictiilor privind detinerea dublei cetatenii; si a pus capat interdictiei impuse medicilor de a face „reclama” serviciilor de avort. Casatoria intre persoane de acelasi sex a fost deja legalizata in 2017.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: