Legea Defaimarii: Daca scrii „PSD = MAFIA” pe Facebook iei amenda de 100.000 RON

politica

Legea Defaimarii, propusa de Liviu Dragnea, a trecut de votul Comisiei Juridice, defaimarea fiind amendata cu pana la 100 000 de lei, anunta Realitatea Tv. Legea se aplica inclusiv in cazul mesajelor postate pe Facebook. Initiativa legislativa a trecut anterior de Senat si urmeaza sa intre la vot in plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional.

Inainte de sedinta Consiliului Exectiv, PSD, Liviu Dragnea a declarat ca el tine mult la aceasta lege, spera sa fie adoptata de Camera Deputatilor si a adaugat ca amenzile au fost majorate, torcmai pentru a fi descurajate defaimarile.

Legea initiata de Liviu Dragnea prevede ca in cadrul Consiliului National pentru Combarerea Discriminarii se va infiinta Departamentul pentru Promovarea Demnitatii Umane si Tolerantei care va avea rol de prevenire si sanctionare a defaimarii sociale, definita ca ”fapta sau afirmatia prin care o persoana este pusa in situatie de inferioritate pe temeiul apartenentei sale la un grup social”, scrie Mediafax.

Amenzi marite, la propunerea lui Dragnea: pana la 100 000 de lei

Deputatii juristi au decis ca sanctiunile aplicate de acest Departament sa fie cele prevazute in Ordonanta Guvernului 137/2000, adoptand un amendament depus chiar de Liviu Dragnea. Astfel, faptele sau afirmatiile sunt sanctionate cu amenda de la 1.000 lei la 30.000 lei, daca discriminarea vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda de la 2.000 lei la 100.000 lei, daca discriminarea vizeaza un grup de persoane sau o comunitate”, se arata la Articolul 26 al Ordonantei de Guvern mentionate.

In varianta adoptata de Senat proiectul prevedea ca defaimarea sociala s-ar putea sanctiona cu amenda de la 1.000 la 30.000 lei, daca vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda de la 2.000 la 60.000 de lei, daca vizeaza un grup social. Legea a trecut in Comisiile comune din Camera Deputatilor cu 17 voturi ”pentru” si 5 ”impotriva”.

PNL: Legea, un pumn in gura ziaristilor

Deputatii PNL au votat impotriva acestei legi, argumentand ca reprezinta ”un pumn in gura dat ziaristilor din Romania”.

”Noi consideram ca este vorba despre o reglementare excesiva. Sunt suficiente prevederi in vigoare, mai ales in Codul Civil, care dau posibilitatea celor care se considera lezati in demnitate sa genereze o actiune la o instanta competenta, nu era necesara o astfel de supra-reglementare. Mai mult decat atat, aceasta lege, daca va deveni lege, poate fi intitulata (…) o reglementare a cenzurii pe Facebook, de asemenea, un pumn in gura dat ziaristilor din Romania”, a declarat deputatul PNL Gabriel Andronache.

Jurnalistul Robert Turcescu a atacat si el dur legea. „Traim intr-o lume in care retelele sociale dau batai de cap politicienilor. Mediul online e predilect liber. Sunt oameni liberi, care au opinii exprimate intr-un limbaj dur. Cine se simtea ofensat de o postare putea sa dea in judecata. Dar Liviu Dragnea vrea sa bage spaima in populatie. De aia s-au fixat amenzile si au crescut cuantumul. Ei s-au gandit ca asa vor pune botnita oamenilor din zona online”, a spus Turcescu, citat de B1.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: