„Legea nu este constitutionala”. Primele semnale ca CCR va anula si impozitarea pensiilor speciale. Seful CNCD ataca legea: „Asteptam analiza si decizia CCR!”

news

Apar primele critici dure al adresa legii de impozitare a pensiilor speciale cu 85%. Seful CNCD, Asztalos Csaba, si fostul sef al CCR, Augustin Zegrean, anunta ca legea are numeroase probleme de constitutionalitate.

„Reglementarea sa urmareasca un scop legitim, metoda sa fie adecvata si necesara, si proportionala cu scopul urmarit! Oare unde pica? Sa zicem ca nu e proportionala cu scopul urmarit? Gradul de impozitare afecteaza direct esenta dreptului la pensie de serviciu a magistratului? Mai exista si alte critici de neconstitutionalitate? O, da! Sunt alte solutii constitutionale de gestionare a subiectului? O, da! Asteptam analiza si decizia CCR!”, a scris pe Facebook Asztalos Csaba, comentand votul privind legea de impozitare a pensiilor speciale.

Si fostul presedinte al Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, afirma ca legea are probleme de constitutionalitate.

„Eu sunt beneficiar al unei pensii de serviciu, dar voi vorbi din punct de vedere al Constitutiei. Exista o cota unica de impozitare, de 16%, si atunci cum poti justifica faptul ca unora le aplici impozit 16%, iar altora 85%? Nu se poate justifica in niciun fel, mai ales ca articolul 56 din Constitutie vorbeste despre justa asezare a sarcinilor fiscale. In Romania exista si salarii de 20.000 de lei, chiar salarii de 10.000 de euro, dar despre impozitarea suplimentara a acestora nu vorbeste nimeni. Numai chiaburii de pensionari trebuie starpiti”, a declarat pentru HotNews.ro Augustin Zegrean.

El sustine ca s-a creat o atmosfera de invrajbire a celor cu pensii mici impotriva celor cu pensii mari.

„Prin taierea pensiilor mari nu cresc pensiile mici, pentru ca aceste pensii de serviciu sunt platite de la bugetul de stat, nu din Fondul National de Pensii, iar banii nu vor merge la ceilalti. Nu pensiile de serviciu sunt nesimtite, nesimtirea este ca celelalte pensii sunt mici.

In niciun caz aceasta lege nu este constitutionala, pentru ca oamenii trebuie tratati egal in fata legii. Si pensiile de serviciu s-au dat tot in baza unei legi”, a afirmat fostul presedinte al CCR.

Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie se reunesc, joi, pentru a stabili daca este oportuna sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei cu privire la legea prin care vor fi impozitate pensiile, au precizat, miercuri, pentru Agerpres, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, sedinta urmeaza sa inceapa la ora 15,00.

Plenul Camerei Deputatilor a dat, miercuri, vot favorabil proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, care are ca obiect de reglementare instituirea unei taxe pe veniturile si indemnizatiile pentru limita de varsta.

Au fost inregistrate 307 de voturi „pentru” si unul ”impotriva”.

Conform unui amendament de la PSD, PNL si USR, „pensiile cu valoare de pana la 2.000 de lei inclusiv nu se impoziteaza, cele cuprinse intre 2.000 si 7.000 se impoziteaza cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impoziteaza cu 85% pentru ceea ce depaseste suma de 7.001 lei”.

Proiectul, adoptat de Senat in 2019, a fost sustinut in plen de toate grupurile parlamentare si introduce notiunea de „taxa pe veniturile din pensii si indemnizatii pentru limita de varsta”.

Mai mult despre: ,

Comentarii: