Legea offshore, care va asigura independenta energetica a Romaniei, a fost adoptata cu o larga majoritate in Parlament. AUR-istii au votat impotriva

politica

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, proiectul legii offshore. S-au inregistrat 248 de voturi „pentru” si 34 de voturi „impotriva”.

„Proiectul asigura securitatea energetica a Romaniei prin faptul ca statul, Guvernul poate oricand sa intervina si sa redirectioneze gazele catre piata romaneasca in caz de criza energetica, iar in cazul contractelor bilaterale care se vor incheia Agentia Nationala a Rezervelor Statului are drept de preemptiune.

Asiguram astfel ca gazul romanesc sa fie cu prioritate dat catre romani si, in urma productiei din perimetrul Neptun Deep, practic vom avea productie excedentara. Romania va deveni un furnizor de securitate regionala, un jucator pe piata gazelor naturale. Vom deveni independenti energetic”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare un set de masuri privind stabilitatea regimului fiscal si de redevente petroliere.

„Prezenta lege stabileste unele masuri necesare pentru implementarea operatiunilor petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor de petrol si de abandonare, precum si a lucrarilor/ lucrarilor la sonde aferente operatiunilor petroliere, desfasurate de titularii de acorduri petroliere cu privire la perimetrele petroliere offshore si onshore de adancime, in conformitate cu prevederile acordurilor petroliere incheiate intre titulari si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale. (…) La propunerea titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre localizate pe uscat (onshore), ANRM stabileste ori, dupa caz, actualizeaza lista perimetrelor petroliere onshore de adancime si a zacamintelor onshore de adancime carora le sunt aplicabile prevederile prezentei legi, in termen de 30 de zile de la primirea solicitarii din partea titularului de acord petrolier”, se arata in proiectul de lege.

Potrivit prevederilor proiectului, titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore si/ sau onshore de adancime aflate in curs de executare li se aplica, pe toata perioada derularii acestora, regimul de redevente si regimul fiscal specific aplicabil activitatilor de explorare, dezvoltare, exploatare si abandonare existente la data de 1 ianuarie 2023.

„Titularii de acorduri petroliere offshore si/ sau onshore de adancime, inclusiv filialele acestora si/ sau titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore si/ sau perimetre petroliere onshore de adancime, apartinand aceluiasi grup de interes economic care desfasoara efectiv atat activitati de extractie, cat si activitati de vanzare a gazelor naturale extrase din aceste perimetre sunt obligati la calcularea, declararea si plata impozitului asupra veniturilor suplimentare. Impozitul asupra veniturilor suplimentare se calculeaza prin aplicarea unuia sau unor procente de calcul, dupa caz, asupra veniturilor suplimentare obtinute din vanzarea gazelor naturale din productia interna proprie extrase din perimetrele petroliere offshore si/ sau perimetrele petroliere onshore de adancime, asa cum acestea sunt determinate potrivit anexei nr. 2, impozit din care se deduce valoarea investitiilor in segmentul upstream”, mai spune proiectul.

Limita maxima a deducerii investitiilor in segmentul upstream nu poate depasi 40% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare, precizeaza proiectul.

Pe toata durata derularii acordurilor petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore si onshore de adancime, titularii acordurilor, inclusiv operatorii economici afiliati acestora au dreptul de a comercializa in mod liber hidrocarburile produse din perimetrele petroliere respective, la preturile si in cantitatile determinate de catre acestia, in conditiile legislatiei nationale si europene in vigoare. Prin exceptie, Guvernul, prin hotarare, la propunerea Ministerului Energiei, poate introduce restrictii temporare de pret si vanzare pentru cantitatile necesare in vederea asigurarii consumului clientilor casnici si producatorilor de energie termica destinata populatiei, precum si a celor necesare indeplinirii obligatiilor subsumate mecanismelor europene de solidaritate prevazute de reglementarile europene, se mai arata in actul normativ.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: