Legea privind pedepsirea soferilor drogati, adoptata in Senat. Urmeaza Camera Deputatilor, care este for decizional

Senatul a adoptat, luni, in plen, cu 85 de voturi „pentru”, 3 „impotriva” si 30 de abtineri propunerea legislativa privind pedepsirea celor care conduc vehicule dupa ce au cconsumat droguri sau alte substante psihoactive, medicamentele pe baza unei prescriptii medicale fiind excluse, potrivit Agerpres.
Luni, proiectul a fost amendat in Comisiile juridica si de sanatate, iar raportul de admitere acordat de acestea a fost insusit de plen. Pedepsele au ramas, la fel ca in prezent, de la 1 la 5 ani inchisoare, si nu au mai fost majorate de la 2 la 7 ani, cum prevedea proiectul de lege in forma initiala.
„Conducerea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere de catre o persoana care are in sange droguri sau alte substante cu efecte psihoactive se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
Nu se pedepseste fapta (…) daca prezenta in sange a substantelor psihoactive a fost determinata de administrarea anterioara a unor medicamente utilizate in baza unei prescriptii medicale, eliberate in conditiile legii, cu respectarea dozei terapeutice si a celorlalte indicatii si recomandari privind administrarea acestora”, prevede forma amendata a propunerii legislative pentru modificarea Legii 286/2009 privind Codul penal.
Prezenta lege intra in vigoare in termen de un an de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, se precizeaza in actul normativ modificat.
Pana la data intrarii in vigoare a legii, Ministerul Sanatatii va elabora lista substantelor psihoactive care va fi aprobata prin lege si va lua masurile necesare astfel incat eliberarea medicamentelor care contin substante psihoactive sau cu efecte psihoactive sa se realizeze doar in baza unei prescriptii medicale.
Pe 30 ianuarie, la Senat, ca prima Camera sesizata, a fost depusa o initiativa legislativa care prevede ca un sofer a comis o infractiune atunci cand in sangele sau a fost depistata o substanta psihoactiva. Propunerea legislativa de modificare a Codului penal a fost initiata de mai multi parlamentari, printre care Alina Gorghiu, Robert Cazanciuc, Cristian Niculescu-Tagarlas si Daniel Fenechiu.
Senatorul PSD Robert Cazanciuc a explicat ca prin forma amendata in Senat nu mai este necesara procedura actuala de a demonstra „printr-o expertiza capacitatea substantei de a-ti influenta sau nu condusul”. El a detaliat ca „solutionarea cauzelor pe textul in vigoare s-a marit de patru-cinci ori prin obligatia de a efectua expertize chiar si atunci cand vinovatia este evidenta”.
„In lipsa unor criterii stiintifice asumate de Ministerul Sanatatii, expertizele astazi sunt o marja mare de subiectivism, ceea ce poate duce la abuzuri sau chiar coruptie. Dezbaterile pe marginea acestui proiect au aratat nevoia unor amendamente care sa protejeze pacientii care iau medicamente ce contin substante psihoactive, dar care, respectand indicatiile medicale, nu sunt un pericol pe drumurile publice.
Termenul de intrare in vigoare, care poate fi redus la Camera Deputatilor la 3-6 luni, permite Ministerului Sanatatii sa intocmeasca lista substantelor psihoactive, in asa fel incat fiecare cetatean din aceasta tara sa stie foarte clar ce are voie si ce nu are voie. (…)
Tot Ministerul Sanatatii trebuie sa ia masuri pentru ca medicamentele care pot fi cumparate azi din farmacii fara prescriptie medicala continand substante psihoactive sa aiba un regim schimbat, adica sa poata fi luate doar la recomandarea unui medic, care va indica foarte clar daca acea substanta afecteaza sau nu capacitatea de a conduce”, a spus Cazanciuc de la tribuna Senatului.
Propunerea legislativa va fi dezbatuta de Camera Deputatilor, for decizional in acest caz.