„Legile Justitiei promovate de PSD sunt un fruct otravit”, vor fi atacate din nou la CCR. Argumente, cum este politizata numirea procurorilor

politica

PNL va sesiza Curtea Constitutionala pentru reexaminarea legilor Justitiei, a anuntat, marti, deputatul liberal Catalin Predoiu.

„PNL va sesiza CCR pentru reexaminarea acestor legi. Legile Justitiei promovate de PSD sunt un fruct otravit al superficialitatii, al obsesiei si al spaimelor fata de functionarea sistemului judiciar”, a afirmat Predoiu la Parlament.

El a apreciat ca in plenul Camerei s-au fortat regulamentele parlamentare.

„Astazi s-au fortat regulamentele parlamentare, au inceput dezbaterea in plenul Camerei Deputatilor, practic, cand nici rapoartele nu erau redactate de comisie. Nu a fost timpul necesar pentru ca toti parlamentarii, nu doar cei din comisie, sa ia la cunostinta despre modificari. Este un simulacru de parlamentarism, nu ceea ce s-a promis la inceputul acestei legislaturi”, a declarat Predoiu, citat de Agerpres.

El a spus ca legile Justitiei promovate de PSD nu au fost precedate de un studiu de impact si, din aceasta cauza, o serie de masuri tehnice pot destabiliza pe termen lung si mediu functionarea sistemului judiciar.

„In al doilea rand, aceste legi au slabit independenta procurorilor. In al treilea rand, legile – asa cum le-au promovat si le-au votat PSD – politizeaza in mod excesiv procedura de numire a procurorilor de rang inalt pentru ca plaseaza indirect decizia la nivelul ministrului Justitiei, care este in mijlocul sistemului politic, luand-o de la nivelul presedintelui, care era deasupra nivelului politic, legitimat de votul popular cel mai larg”, a mai sustinut Predoiu.

Potrivit lui Predoiu, modificarile propuse pot destabiliza si prin scaderea pragului de pensionare in cazul magistratilor fara un studiu de impact prealabil.

„Exista riscul ca foarte multi magistrati sa paraseasca sistemul si sa faca inoperabile o serie de prevederi ale legii. O alta vulnerabilitate majora este legata de raspunderea magistratilor, defectuos redactata in ciuda instructiunilor destul de precise enuntate de CCR in deciziile sale. CCR a spus ca nu orice fel de greseala juridica este o eroare judiciara, pentru a fi in prezenta unei erori judiciare trebuie sa avem de a face cu o eroare grava, o greseala grosiera, flagranta, care sa conduca la incalcarea unor drepturi fundamentale ale cetateanului”, a adaugat Catalin Predoiu.

Camera Deputatilor a adoptat, marti, modificarile la cele trei legi ale Justitiei – 304/2004 privind organizarea judiciara, 303/2004 privind statutul magistratilor si 317/2004 privind functionarea si organizarea CSM.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: