Legile Justitiei-reparate si Sectia Speciala-desfiintata. Guvernul a stabilit calendarul, Romania ar putea scapa de MCV in mai putin de o jumatate de an

politica

Guvernul a aprobat un memorandum privind finalizarea Mecanismului de Cooperare si Verificare, prin care stabileste un calendar „ambitios” de demersuri in acest sens, a anuntat, miercuri, premierul Florin Citu.

„Este un angajament politic al acestei coalitii si vom face demersuri prioritare pentru a finaliza Mecanismul de Cooperare si Verificare si, bineinteles, este vorba despre legislatia din domeniul Justitiei.

Acest memorandum arata clar un calendar din partea Guvernului, impreuna cu Parlamentul, cu coalitia din Parlament, pentru a rezolva aceasta problema. (…) Este un lucru foarte important, acest Guvern si-a asumat si aceasta coalitie de guvernare si-a asumat rezolvarea MCV-ului in baza recomandarilor. Este un calendar ambitios, incercam pana in iunie „, a declarat Citu, la Palatul Victoria.

De asemenea, viceprim-ministrul Dan Barna a declarat ca pana la finalul lunii februarie Guvernul va aproba legea privind desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, potrivit calendarului aprobat miercuri de Guvern, printr-un memorandum, in vederea ridicarii MCV pentru Romania.

„MCV-ul a devenit un fel de fata morgana, vorbim mereu despre ea, dar masurile reale sunt foarte limitate. Prin memorandumul adoptat astazi la nivelul Guvernului am decis ca pana la finalul lunii februarie sa avem aprobarea de catre Guvern a legii privind desfiintarea SIIJ, acelei Sectii speciale care ne-a creat atatea probleme si ne-a adus zero beneficii, astfel incat sa indeplinim unul dintre angajamentele foarte clare si dintre solicitarile foarte clare venite de la nivel european.

Ne propunem ca pana la finalul lunii aprilie, de la nivelul Guvernului, cel putin, sa fie adoptata legislatia privind repararea legilor justitiei si trimiterea in Parlament, pentru a putea avea acolo, speram noi, o procedura de urgenta prin care sa indeplinim si acele solicitari ale Comisiei Europene, recomandarile Comisiei de la Venetia, recomandarile si solicitarile GRECO, astfel incat ridicarea MCV-ului sa devina o realitate pentru Romania”, a declarat Dan Barna, miercuri, la Palatul Victoria, citat de Agerpres.

El a adaugat ca ridicarea MCV este un obiectiv al Guvernului si reprezinta un pas „necesar si obligatoriu” in ceea ce priveste intrarea in spatiul Schengen.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: