Legile lui Tudorel taie semnificativ din prerogativele presedintelui. Dragnea, sfidator, anunta ca acestea merg mai departe si fara avizul Comisiei de la Venetia

politica

Presedintele Partidului Social Democrat (PSD), Liviu Dragnea, sustine ca proiectul de modificare a legilor justitiei va fi adoptat in Parlament cu sau fara existenta unui punct de vedere scris al Comisiei de la Venetia cu privire la modalitatea de numire a procurorilor-sefi.

El a declarat, miercuri seara, intr-o emisiune la Antena 3, ca spera ca legile justitiei vor fi adoptate in aceasta sesiune parlamentara.

‘Noi vrem ca in aceasta sesiune aceste legi sa fie adoptate, cu precizarea ca am vazut discutii astazi despre solicitarea de aviz de la Comisia de la Venetia pentru aceasta procedura. Pentru mine, nu mi se pare important. Noi ducem legile la capat la adoptare. Ce spune Comisia de la Venetia, ca spune in decembrie, ca spune in ianuarie, putem sa facem dupa aia o completare la lege, dar nu stam cu toate legile justitiei asteptate pana cand ne spune Comisia de la Venetia ca trebuie sa numeasca X sau Y’, a afirmat seful PSD.

Cele trei proiecte pentru modificarea legilor Justitiei depuse miercuri in Parlament de ministrul Tudorel Toader reduc semnificativ prerogativele presedintelui Romaniei. Astfel, proiectul privind modificarea legii 303/2004, asa cum a fost publicat pe site-ul Camerei Deputatilor, il scoate definitiv pe presedinte din procedura de numire a procurorilor-sefi (Parchetul General, DNA, DIICOT). Acelasi proiect ii interzice sa refuze mai mult de o propunere pentru sefia Curtii Supreme.

Articolul 53 din legea in vigoare arata ca presedintele Romaniei nu poate refuza propunerile de la CSM decat motivat, dar fara a exista o limita a numarului de refuzuri. Propunerea lui Tudorel Toader limiteaza numarul de refuzuri la unul singur.

De asemenea, presedintele Romaniei nu va mai avea printre prerogative numirea sefilor de sectii de la Curtea Suprema. Acestia vor fi numiti de CSM – Sectia pentru judecatori, la propunerea presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care au functionat la aceasta instanta cel putin 2 ani si nu au fost sanctionati disciplinar.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: