Legile penale ale lui Dragnea, respinse definitiv si cu unanimitate. Obraznicia lui Simonis: „De ce l-ati votat pe Iordache sef la Consiliul Legislativ daca nu va place de el?”

politica

Camera Deputatilor a respins, marti, in unanimitate, proiectele de modificare a Codului penal si Codului de procedura penala initiate in timpul guvernarii PSD si care au fost declarate neconstitutionale prin decizii ale Curtii Constitutionale. Fostul stapan al PSD, Liviu Dragnea, a facut presiuni mari pentru adoptarea acestora.

Proiectul privind modificarea Codului de procedura penala si a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara a fost adoptat initial de Camera Deputatilor in 2018, Inalta Curte de Casatie si Justitie, PNL, USR si presedintele Romaniei depunand sesizari de neconstitutionalitate. CCR a declarat neconstitutionale mai multe prevederi – in raport cu legea fundamentala si cu unele directive ale Uniunii Europene.

Parlamentul a reluat procesul legislativ in vederea punerii in acord a prevederilor declarate neconstitutionale si a adoptat proiectul in 24 aprilie 2019. Din nou, a fost sesizata CCR de catre PNL, USR si presedinte, Curtea admitand obiectiile.

O procedura similara a fost parcursa si de proiectul pentru modificarea Codul penal si a Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.

Presedintele Comisiei juridice, deputatul USR PLUS Mihai Alexandru Badea, a afirmat ca aceste proiecte sunt „calamitati juridice, mostenite din epoca Dragnea”.

„Ne despartim de doua calamitati juridice, mostenite din epoca Dragnea. Infractori din PSD ajunsesera sa-si croiasca Codurile penale dupa cum le conveneau. (…) Am redactat personal o parte din sesizarile la CCR asupra acestor proiecte. CCR ne-a dat dreptate pentru aproape 100 de articole. Domnilor de la PSD, erati pe punctul de a arunca Romania in haos! Am fi devenit raiul penalilor, chiar si dupa adoptarea recursului compensatoriu, cand au fost eliberati criminali care au recidivat”, a spus Badea, citat de Agerpres.

El a adaugat ca reprezentantii PSD din Comisia juridica au fost impotriva respingerii acestor proiecte.

Deputatul USR PLUS Andrei Lupu a spus ca aceste legi nu ar fi trebuit sa existe, fiind adoptate intr-o comisie care nu ar fi trebuit sa existe, referindu-se la Comisia pentru elaborarea legilor justitiei, condusa de social-democratul Florin Iordache.

„Incepem acest mandat reparand, in loc sa construim. Avem de discutat astazi despre celebra comisie a domnului Iordache. (…) Ce a facut domnul Iordache incalca principii de drept elementare”, a adaugat acesta.

Deputatul PNL Ioan Cupsa a declarat ca aceste initiative legislative nu sunt „nici pe departe rodul unei singure minti”, ci fac parte „dintr-un demers amplu, toxic pentru sistemul judiciar, pentru intreaga societate”.

„PSD dorea sa modifice Codul penal si legile justitiei si altele cu scopul de a dobandi controlul asupra sistemului judiciar, de a-i diminua capacitatea de actiune. Am o intrebare retorica adresata celor care au semnat aceasta initiativa legislativa, cel mai important coinitiator este in afara partidului: va mai doriti sa protejati infractorii, sau cetatenii?”, a transmis Cupsa.

Deputatul PSD Alfred Simonis a anuntat ca PSD este pentru respingerea acestor proiecte.

„Uitati-va in bancile PSD si vedeti ca toti aceia care au fost initiatori ai acestor modificari nu mai sunt in banci. O parte importanta a reconstructiei este si reparatia. (…) De ce l-ati votat pe Iordache sef la Consiliul Legislativ daca nu va place de el?”, le-a transmis Simonis reprezentantilor Puterii.

El a spus ca mai multi reprezentanti ai USR si PNL au probleme cu justitie, printre cei pe care i-a enumerat in acest sens fiind Dan Barna, Bogdan Olteanu, Costel Alexe.

„Daca nu iesim din logica de a ne acuza unii pe altii pentru ce au facut altii, nu vom putea face nimic. (…) Daca ne acuzam unii pe altii, nu vom rezolva nimic”, a adaugat Simonis.

Camera Deputatilor este for decizional.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: