politica

Lesin in masa in sediul PSD. France Presse anunta ca „liberalii proeuropeni sunt favoriti” pentru castigarea alegerilor din Romania

Alegatorii romani voteaza duminica in cadrul scrutinului legislativ la care liberalii proeuropeni aflati la guvernare sunt dati favoriti, in pofida unei gestionari criticate a epidemiei de COVID-19 si a unei crize economice ce ameninta sa se prelungeasca, noteaza vineri AFP intr-un comentariu citat de Agerpres.

Intr-o regiune in care populistii si suveranistii castiga teren, prim-ministrul Ludovic Orban, care conduce de un an un guvern de centru-dreapta minoritar, isi afiseaza atasamentul fata de valorile europene si promite reforme pentru modernizarea tarii, una din cele mai sarace din Europa.

Formatiunea sa PNL este creditata cu 28% din intentiile de vot, inaintea social-democratilor din PSD, cu 23%, si a reformistilor din tanara formatiune de centru-dreapta USR-PLUS, cu 18%, conform unui recent sondaj IMAS.

Daca rata de absenteism se anunta ridicata, de peste 60%, nu este doar din cauza pandemiei, subliniaza analistii.

‘Multi romani sunt demotivati pentru ca sunt de parere ca toate partidele sunt ”la fel”, o opinie intemeiata mai ales pe numarul mare de traseisti printre candidatii’ principalelor doua forte politice, a explicat pentru AFP Liliana Popescu, profesor la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) din Bucuresti.

Potrivit France Presse, cursa se anunta stransa, dar liberalii dispun de un atu de marca: sprijinul dat de popularul presedinte Klaus Iohannis, provenit din randurile lor.

Respingand acuzatiile de ‘incalcare a Constitutiei’, acesta a facut in mod deschis campanie pentru PNL si a exclus o revenire la guvernare a social-democratilor in al doilea sau mandat.

In pierdere clara de viteza dupa ce a castigat scrutinul precedent in 2016, ‘PSD a dezamagit profund electoratul interesat de statul de drept, egalitatea in fata legii si democratie’, considera Liliana Popescu, amintind o reforma controversata a sistemului judiciar lansata in 2017 de aceasta formatiune, in ciuda unor avertismente severe de la Bruxelles.

‘Miza alegerilor este enorma’, a declarat recent Ludovic Orban intr-un interviu pentru AFP. ‘O rata mare de participare este cruciala pentru ca Romania sa avanseze in directia buna, si anume respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale, statul de drept, comportamentul loial in cadrul UE si al NATO’, a afirmat el.

De partea cealalta, noul lider al PSD, Marcel Ciolacu, acuza guvernul de ‘incompetenta’, reprosandu-i ‘esecul’ de a tine sub control al doilea val al epidemiei de COVID-19.

‘Adevaratul virus cu care se confrunta astazi Romania se numeste (…) PNL (…) Pentru a putea opri pandemia, trebuie sa oprim mai intai PNL-ul sa guverneze! Sa-l oprim pe Orban sa inchida scoli, biserici, piete!’, a scris pe Facebook liderul PSD, partid ce pune sub semnul indoielii justetea acestor restrictii.

Dimpotriva, epidemiologii considera insuficiente masurile luate. Excluzand o punere sub carantina a intregii tari ca in primavara, autoritatile prefera carantinarile locale, in zonele cu cele mai mari focare de contagiune.

Pe fondul exodului medicilor si al finantarii insuficiente, spitalele sunt deja saturate si se tem de clipa in care bolnavi in stare grava vor fi refuzati din lipsa de paturi.

Noul guvern va fi obligat, in plus, la un dificil exercitiu de echilibristica pentru a relansa economia fara a creste prea mult deficitul public, estimat la peste 9% din PIB pentru anul curent.

Fara a uita ca fosta guvernare de stanga a trecut prin parlament majorarea cu 40% a pensiilor si dublarea alocatiilor pentru copii, masuri ce ar trebui sa intre in vigoare in 2021 si pe care Bruxellesul le-a descurajat cu putere, mentioneaza AFP in acelasi comentariu.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Georgia sugereaza ca ar putea anula legea „agentilor straini” in schimbul unui pachet de sprijin economic si de securitate de la Washington

Legea „agentilor straini” care a scos sute de mii de oameni pe strazile din Tbilisi,…

9 ore ago

Micile state insulare saluta decizia Tribunalului International pentru Dreptul Marii: Gazele cu efect de sera constituie poluare marina

Tribunalul International pentru Dreptul Marii a decis, marti, ca gazele cu efect de sera constituie…

9 ore ago

Spania isi recheama permanent ambasadorul din Argentina. Presedintele sud-american Milei reactioneaza: „Tampeniile unui socialist arogant”

Spania a anuntat ca isi retrage definitiv ambasadorul din Argentina ca urmare a disputei diplomatice…

9 ore ago

Israelul da inapoi in privinta confiscarii echipamentul de transmisiune live ale Associated Press

Autoritatile israeliene au confiscat marti o camera si echipamentul de transmisiune video ale Associated Press,…

9 ore ago

Site-ul presedintiei Macedoniei de Nord a eliminat numele constitutional al tarii, revenind la abrevierea MK sau simplu, Macedonia

Site-ul oficial al presedintiei Macedoniei de Nord a eliminat referintele la numele constitutional al tarii…

9 ore ago