externe

Letonia, decizie in premiera in UE: „Rusia, stat care sprijina terorismul. UE sa suspende imediat eliberarea de vize pentru cetatenii rusi si belarusi”

Seimul Letoniei, parlamentul unicameral al acestei republici baltice, a aprobat joi o declaratie prin care violenta Rusie impotriva civililor din Ucraina a fost catalogata drept terorism si Rusia drept o tara care sprijina terorismul.

In declaratie, Seimul face apel la tarile Uniunii Europene sa suspende imediat eliberarea de vize turistice si de intrare pentru cetatenii rusi si belarusi.

„Rusia ofera sprijin si finantare pentru regimuri si organizatii teroriste de multi ani, direct si indirect, fiind cel mai mare furnizor de arme pentru regimul Assad din Siria. Rusia a ordonat si otravirea familiei Skripal sau doborarea avionului MH-17. In Ucraina, Rusia a ales o tactica similara, cruda, imorala si ilegala, folosind arme si munitii imprecise si interzise la nivel international, vizand brutalitatea disproportionata impotriva civililor si a spatiilor publice. Pentru a atinge obiectivele razboiului sau ilegal si agresiv, Rusia urmareste sa intimideze si sa demoralizeze poporul si fortele armate ucrainene, sa paralizeze capacitatea statului – sa ocupe Ucraina, adica Rusia pune in aplicare aceasta violenta in scopuri politice”, a declarat Rihards Kols, presedintele Comisiei pentru afaceri externe a Seimului, citat de lsm.lv.

In declaratie, Seimul noteaza ca, de la atacul militar neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei din 24 februarie 2022, douasprezece milioane de ucraineni au fost fortati sa isi paraseasca locuintele si peste cinci milioane au fost fortati sa isi paraseasca tara. In aceasta perioada, grupurile de protectie a drepturilor omului si misiunile internationale de observare au raportat atrocitati comise de fortele armate ruse impotriva civililor ucraineni, inclusiv torturi, violuri, omoruri si detentii in masa ale civililor in asa-numitele centre de filtrare, precum si deportari in masa.

La mai putin de 24 de ore de la semnarea de catre Ucraina si Rusia a unui acord privind reluarea exporturilor de cereale blocate in Ucraina prin Turcia si ONU peste Marea Neagra, fortele rusesti au lansat un atac cu rachete asupra portului Odesa la 23 iulie, demonstrandu-si dispretul fata de angajamentele sale, fata de ordinea internationala si fata de institutiile sale si continuand in mod deliberat sa adanceasca criza alimentara globala, foametea si suferinta in intreaga lume, se mai arata in declaratie.

In declaratia sa, Seimul subliniaza ca Rusia foloseste suferinta si intimidarea ca instrument in incercarile sale de a demoraliza poporul si fortele armate ucrainene.

Parlamentarii condamna in mod categoric agresiunea militara si invazia pe scara larga a Ucrainei cu sprijinul si implicarea regimului belarus si solicita Comunitatii Euro-Atlantice si partenerilor sai sa intensifice de urgenta si sa introduca sanctiuni cuprinzatoare impotriva Rusiei. Seimul cere si statelor membre ale Uniunii Europene sa limiteze eliberarea de vize de intrare pentru cetatenii Federatiei Ruse si ai Belarusului.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Cine l-a speriat pe „curajos”? Horia Constantinescu si-a anuntat demisia din functia de sef al Agentiei Nationale pentru Protectia Consumatorului, dupa scandalul „puilor vopsiti”

Controversatul sef al Agentiei Nationale pentru Protectia Consumatorului, Horia Constantinescu, a anuntat joi pe o…

2 minute ago

Serviciile secrete din Cehia au demascat o retea finantata de Moscova, care descuraja tarile UE sa sprijine Ucraina

Serviciile de informatii cehe au demascat o retea finantata de Moscova care raspandea propaganda rusa…

19 minute ago

Incident socant la Bacau: doi profesori s-au batut „parte-n parte” cu doi elevi de a saptea, care stateau pe TikTok in timpul orelor de curs – VIDEO

Miercuri, 27 martie,  la Scoala Gimnaziala Burdusaci din judetul Bacau, doi frati elevi de clasa…

O oră ago

Donald Trump afirma ca Barack Obama „ii scuipa in fata pe americani”, oferind strategii electorale fostului sau vicepresedinte, Joe Biden

Donald Trump l-a acuzat pe Barack Obama ca „ii scuipa in fata pe americani”, in…

O oră ago