Letonia demoleaza monumentele sovietice, Rusia reactioneaza cu furie si ameninta cu „masuri de represalii, inclusiv asimetrice”

externe

Rusia l-a convocat joi pe ambasadorul Letoniei la Moscova, Maris Riekstins, pentru a protesta pentru ”vandalismul de stat”, ca urmare a demolarii de catre statul baltic a unor statui din epoca sovietica, a informat Ministerul de Externe rus intr-un comunicat, transmite EFE.

”Seful misiunii diplomatice a Letoniei a primit proteste energice in legatura cu politica actuala de vandalism de stat a Letoniei privind demolarea monumentelor comemorative sovietice. Observam aceasta barbarie in cadrul liniei generale a Rigai in directia glorificarii nazismului”, se mai mentioneaza in comunicatul citat.

Moscova a atras totodata atentia cu privire la declaratiile ”antiruse” ale ambasadorului leton, potrivit purtatoarei de cuvant a MAE rus, Maria Zaharova.

Riekstins a fost informat si despre ”pasii legali” facuti de autoritatile letone pentru a crea ”obstacole in activitatea centrului cultural Casa Moscovei din Riga si a sanatoriului Jantarnij Bereg, in Jurmala, din Letonia, ”cu scopul unei posibile exproprieri a acestei proprietati ruse”.

MAE rus a insistat ca ”intreaga responsabilitate a prezentei (actiuni) si a altor actiuni neprietenoase ii revine in totalitate partii letone”.

”Ne rezervam dreptul sa luam masuri de represalii, inclusiv asimetrice, care fara indoiala ca vor fi sensibile pentru Riga”, a avertizat MAE rus.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: