Letonia, prima tara europeana care reintroduce serviciul militar obligatoriu pentru toti barbatii intre 18 si 27 de ani

externe

Letonia, NATO, serviciu militar obligatoriu, 2024, amenintare rusa

Letonia a devenit prima tara NATO care reintroduce serviciul militar obligatoriu, desfiintat imediat dupa incheierea Razboiului Rece, in contextul in care micul stat baltic incearca sa descurajeze Rusia sa invadeze restul Europei.

Conscriptia a fost reintrodusa in Letonia la inceputul lunii ianuarie si se va aplica tuturor barbatilor cu varste cuprinse intre 18 si 27 de ani.

Fiecare dintre ei va trebui sa efectueze un an de serviciu pentru tara – chiar daca locuiesc in strainatate. Tara spera sa aiba in cele din urma 61.000 de soldati pregatiti de lupta, impartiti intre unitatile active si cele de rezerva.

„Am reintrodus stagiul militar obligatoriu pentru a creste dimensiunea rezervei noastre active si pregatite”, a declarat ministrul leton de externe Krisjanis Karins, citat de cotidianul britanic Daily Mail.

Oricine refuza recrutarea ar putea fi amendat sau incarcerat. Dar persoanele cu probleme de sanatate, parintii singuri si cetatenii cu dubla cetatenie care au servit deja in strainatate ar putea fi scutiti de chemarea la recrutare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: