Letonia vrea serviciu militar obligatoriu si pentru femei: „Acest lucru trebuie facut independent de sex”

externe

Dupa ce saptamana trecuta ministrul leton al apararii, Artis Pabriks, a anuntat reintroducerea serviciului militar obligatoriu, pe fondul tensiunilor crescande cu Rusia vecina si a razboiului din Ucraina, luni presedintele leton Egils Levits a mers mai departe, facand apel la cresterea bugetului pentru aparare si extinderea serviciului militar obligatoriu si la femei, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

„Securitatea este prioritatea politicii noastre in ziua de azi. 2,5% (din PIB) pentru aparare sunt deja angajati, dar s-ar putea sa nu fie suficient si trebuie sa fim pregatiti”, a declarat Levits pentru Reuters.

Letonia, membra a NATO si UE, a anuntat ca intentioneaza sa-si majoreze bugetul apararii la 2,5% din PIB pana in 2025, de la circa 2% in prezent, in cadrul eforturilor de crestere a securitatii dupa invazia rusa din Ucraina. Potrivit lui Levits, cheltuielile avute in vedere includ construirea de noi baze militare pentru a putea gazdui un numar sporit de trupe ale NATO, dupa cum s-a convenit la summitul de la Madrid de luna trecuta, insa Letonia ar putea fi nevoita sa aloce un buget si mai mare.

Presedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a propus la randul sau recent cresterea bugetului apararii la 3% din PIB, dupa ce Polonia a introdus o tinta similara, aminteste Reuters.

In acelasi timp, dupa ce ministrul leton al apararii, Artis Pabriks, a evocat martea trecuta o apropiata reintroducere a serviciului militar obligatoriu, presedintele Levits a sugerat luni ca serviciul militar sa fie o indatorire pentru toti cetatenii, indiferent de sex.

„Consider ca este nevoie de egalitate in acest sens si sustin aceasta idee pentru toti cetatenii letoni cu varsta specifica – acest lucru trebuie facut independent de sex”, a spus Levits, ceea ce ar permite cresterea numarului letonilor cu aptitudini militare in rezerva.

Atat reintroducerea serviciului militar, cat si majorarea bugetului apararii trebuie analizate de parlament inainte de a putea intra in vigoare.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: