politica

Lia Savonea a devenit judecator la Inalta Curte, judecatorii CSM i-au acordat un punctaj aproape de maxim. Interviul e tinut la secret

Judecatoarea Lia Savonea a promovat interviul dat in fata Sectiei pentru judecatori a CSM pentru pozitia de judecator la ICCJ cu un punctaj aproape de maxim. Interviul cu Savonea nu a fost transmis live, asa  cum se intampla pana acum in astfel de situatii.

Noua din cei zece membri au sectiei i-au acordat punctajul maxim, astfel incat Savonea a obtinut 47 de puncte din maximul de 50.

Judecatoarea Lia Savonea a sustinut marti, la Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), interviul pentru promovarea in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Penala. Interviul nu a fost transmis live, asa cum se procedeaza de obicei in situatii similare.

Interviul cu Lia Savonea a avut loc la ora 9,30. Lia Savonea a fost presedinte al CSM. Interviul nu a fost transmis live pe site-ul CSM, cum s-a procedat in cazul altor candidati. Surse din CSM au sustinut ca interviul a fost inregistrat si ca va fi difuzat ulterior. Insa acesta nu a fost publicat pe site nici pana la sfarsitul zilei.

sociatia Declic a lansat o petitie online prin care solicita CSM-ului ca judecatoarea Lia Savonea sa nu fie promovata la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

„Noi, semnatarii si semnatarele acestei petitii, va cerem sa nu o promovati pe Lia Savonea la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Judecatoarea a lasat liber un individ care si-a agresat sexual nepoata de 13 ani si a motivat ca, din moment ce copila nu le-a spus parintilor, inseamna ca a fost de acord.

Promovarea judecatoarei Lia Savonea ar fi un semnal ca sistemul judiciar refuza, in continuare, sa protejeze copiii impotriva pradatorilor sexuali”, se arata in petitie.

„Lia Savonea este o judecatoare controversata si influenta. Cand a condus Consiliul Superior al Magistraturii, presa a scris ca este omul lui Liviu Dragnea si cea care influenteaza toate deciziile institutiei in favoarea PSD. Tot Savonea s-a numarat printre magistratii care au sustinut modificarile toxice la legile justitiei.

Acum, Savonea, actuala sefa a Curtii de Apel Bucuresti, vrea sa ajunga la Curtea Suprema. Presa o da drept favorita si pentru sefia ICCJ. Nimeni nu ar mai trece atunci peste cuvantul ei.

Recent, jurnalistii au descoperit ca Savonea a lasat liber un agresor sexual de minori. Judecatoarea a emis o sentinta de doar 8 luni de inchisoare cu suspendare pentru un barbat care si-a agresat sexual nepoata de doar 13 ani. Savonea a considerat ca fetita si-a dat acordul, pentru ca nu si-a anuntat parintii.

Intr-o tara care protejeaza copiii de abuzuri sexuale, Lia Savonea ar fi fost exclusa din magistratura pentru decizia data.

Dar, in Romania, din 4 abuzuri impotriva minorilor, 3 sunt judecate ca acte in care copiii au fost de acord. Cu astfel de decizii date de judecatori, am ajuns tara in care, la fiecare 6 ore, un copil este abuzat sexual.

Promovarea Liei Savonea ar insemna ca sistemul judiciar o premiaza, fara sa tina cont ca a ignorat suferinta unui copil si nu i-a facut dreptate.

Dar noi, cetatenii, nu putem ramane nepasatori la suferinta copiilor abuzati. Le cerem membrilor Sectiei pentru Judecatori sa respinga promovarea unui judecator toxic la Inalta Curte. Vor da o decizie pana la finalul lunii martie”, se mai afirma in petitie.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Recent Posts

„Tehnologie de varf” ruseasca: peste jumatate dintre cipurile pentru computer produse de compania ruseasca Baikal Electronics sunt defecte din fabricatie

Mai mult de jumatate din procesoarele fabricate de cel mai mare producator rusesc de componente…

O oră ago

Candidatul republican Mark Robinson, sustinut de Trump pentru postul de guvernator in Carolina de Nord, afirma ca tehnologia de televiziune „vine de la Satana”

In timpul unui discurs tinut in fata membrilor Partidului Republican din Lee County, Florida, Mark…

2 ore ago

Un jandarm din Bihor, lovit de un individ cu o doza de bere in cap, va primi de la acesta daune morale in valoare de 5.000 de euro

Un barbat din Butani, judetul Bihor, a fost condamnat la inchisoare cu suspendare si la…

2 ore ago