Lia Savonea anunta cu jale in suflet: „Doamna procuror Adina Florea si-a retras candidatura”

news

Sefa CSM, Lia Savonea, a confirmat joi ca Adina Florea si-a retras candidatura pentru functia de sefa a Sectiei Speciale.

”Fata de interesul public manifestat, in scopul corectei informari, sunt abilitata sa aduc la cunostinta opiniei publice ca in cursul zilei de astazi, doamna procuror Adina Florea a formulat cerere de retragere a candidaturii din procedura numirii in functia de conducere din cadrul Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, ca urmare a concursului sustinut”, anunta Lia Savonea.

Savonea a esuat de opt ori sa o confirme pe Adina Florea ca sefa a Sectiei Speciale. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a anuntat deja ca nu va vota pentru Adina Florea.

Peste 80 la suta dintre judecatorii si procurorii care si-au exprimat punctele de vedere in adunarile generale ale instantelor si parchetelor din tara sustin desfiintarea Sectiei de investigare a infractiunilor din Justitie (SIIJ), potrivit datelor partiale centralizate de Forumul Judecatorilor din Romania.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a transmis magistratilor din Romania, procurori si judecatori, o scrisoare in care ii invita sa isi exprime punctele de vedere asupra a patru chestiuni, printre care si situatia Sectiei speciale de anchetare a magistratilor.

Potrivit unui comunicat postat miercuri pe site-ul FJR, in urma centralizarii partiale a voturilor magistratilor din adunarile generale, 80,80% dintre magistrati s-au pronuntat pentru desfiintarea SIIJ, 7,76% pentru mentinerea sa, iar 11,43% pentru amendarea (abrogarea partiala, modificarea sau completarea) normelor juridice care reglementeaza activitatea acestei structuri.

Forumul Judecatorilor din Romania a centralizat partial procesele-verbale cu voturile din adunarile generale ale instantelor si parchetelor, organizate zilele trecute, ca urmare a solicitarii Ministerului Justitiei de consultare a judecatorilor si procurorilor romani cu privire la oportunitatea unor proiecte de acte normative referitoare la urmatoarele subiecte: schema de pensionare anticipata a magistratilor (inainte de implinirea varstei de 60 de ani, cu o vechime intre 20 si 25 de ani numai in functiile prevazute de judecator, procuror si magistrat-asistent de la ICCJ, judecator si magistrat-asistent de la CCR); trecerea la completuri de 3 judecatori in apel; noul ciclu temporal de 4 ani de formare initiala la Institutul National al Magistraturii; Sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie – modificarile prevazute la art. 88 indice 1 si urmatoarele din Legea nr. 304/2004, precum si ordonantele de urgenta corespunzatoare.

In urma centralizarii a 1.172 de voturi de la instante si parchete de pe toate nivelurile, 75,25% dintre judecatorii care au votat (respectiv din 687 de voturi) s-au pronuntat pentru abrogarea totala a normelor juridice care reglementeaza activitatea SIIJ si revenirea la competentele partajate ale structurilor de parchet existente anterior modificarilor legislative prin care a fost creata; 10,63% dintre judecatorii care au votat au optat pentru mentinerea Sectiei speciale, iar 14,12% dintre judecatori au votat pentru amendarea (abrogarea partiala, modificarea sau completarea) normelor juridice care reglementeaza activitatea acestei structuri.
advertisement

De asemenea, 88,66% dintre voturile centralizate de la parchete (485 de voturi) sunt pentru abrogarea totala a normelor juridice care reglementeaza activitatea SIIJ; 3,71% dintre procurori au votat pentru mentinerea SIIJ, iar 7,63% au optat pentru amendarea (abrogarea partiala, modificarea sau completarea) normelor juridice care reglementeaza activitatea Sectiei.

„Cumulat, din 1.172 de magistrati (judecatori si procurori) care au votat, 80,80% s-au pronuntat pentru desfiintarea SIIJ, 7,76% pentru mentinerea SIIJ, iar 11,43% pentru amendarea (abrogarea partiala, modificarea sau completarea) normelor juridice care reglementeaza activitatea structurii de parchet mentionate”, spune Forumul Judecatorilor din Romania.

Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania precizeaza ca va continua centralizarea voturilor, urmand a publica rezultatele definitive in zilele care vin.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a transmis magistratilor din Romania, procurori si judecatori, o scrisoare in care ii invita sa isi exprime punctele de vedere asupra a patru chestiuni:
* schema de pensionare anticipata a magistratilor – se impune mentinerea, prorogarea intrarii in vigoare sau abrogarea acesteia?
* trecerea la completurile de 3 judecatori in apel – mentinere, prorogare sau abrogarea dispozitiilor
* durata cursurilor de formare la INML sa fie de 4 ani – mentinere, prorogare sau abrogarea dispozitiilor
* Sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie – se impune amendarea prevederilor prin care a fost infiintata SIIJ, se impune desfiintarea Sectiei sau mentinerea actualelor dispozitii?

Mai mult despre: ,

Comentarii: