Lia Savonea face jocurile talibanilor din PSD. Incearca sa forteze mana lui Dancila pentru a salva Sectia Speciala

analize

Jurnalistul Liviu Avram considera ca scrisoarea ultimativa transmisa de sefa CSM, Lia Savonea, catre sefa Guvernului, Viorica Dancila, are rolul de a pune presiune pe premier chiar inainte de Congresul PSD.

Savonea i-a cerut lui Dancila ca, pana la sfarsitul acestei saptamani, sa precizeze ce are de gand sa faca cu Sectia Speciala, daca are planuri de a o desfiinta. Atat Comisia de la Venetia cat si GRECO, intr-un raport inca tinut la secret, au critici dure la adresa sectiei conduse de Adina Florea.

„Caracterul public si ultimativ al scrisorii ne arata ca aceasta nu are legatura nici cu „buna functionare a institutiilor din cadrul autoritatii judecatoresti“, nici cu dizidenta nascuta in sanul CSM. Ci cu un eveniment care are loc chiar la sfarsitul saptamanii: Congresul PSD, la care Viorica Dancila incearca sa obtina presedintia partidului. Sa privim acum cu luare-aminte la „noua“ Viorica Dancila, strict pe partea de Justitie. Dupa scrutinul din 26 mai, aceasta a declarat (dar fara sa intre in detalii) ca a inteles mesajul poporului, ca nu va mai da niciodata ordonante de urgenta pe Justitie, ca vrea sa refaca puntile cu Socialistii Europeni si ca va relua discutiile cu Bruxelles-ul in cadrul MCV.

Aceasta declaratie, mai ales ultima parte, trebuie sa fi bagat in fibrilatie „centrele de reflectie“ despre care facea vorbire fostul ministru Tudorel Toader, adica grupul care, clandestin si in slujba Mafiei, a mutilat legile justitiei si legislatia penala. Pentru ca raportul MCV exact asta cere: revenirea Justitiei de pe traseul deraiat in ultimii doi ani si jumatate, ceea ce include si desfiintarea Sectiei Speciale. La drept vorbind, nimeni nu stie acum ce are in cap Viorica Dancila. Va continua ceea ce a inceput Liviu Dragnea? Sau va schimba cursul? Iar ea tace, pentru ca stie: pana nu devine presedinte de drept al partidului, orice pozitionare limpede este riscanta. Si toata lumea fierbe la foc mic, inclusiv cei din „centrele de reflectie“.

Scrisoarea Liei Savonea a picat la tanc: forteaza un raspuns public al Vioricai Dancila pana la Congresul PSD, un raspuns pe care il asteapta nu doar „centrele de reflectie“, cat mai ales contracandidatii sai. Caci fix in aceeasi zi cu scrisoarea, si-a anuntat candidatura la sefia PSD si Liviu Plesoianu, cu un atac tocmai la ambiguitatile pe Justitie ale Vioricai Dancila. Cum nicio organizatie PSD nu-i sprijina candidatura, deci risca sa-i fie respinsa, a doua zi s-a inscris in cursa si Serban Nicolae, sprijinit de organizatia de la Sectorul 4. Ii stim si acestuia pozitionarile, nu difera deloc de ale lui Plesoianu.

Cu doi talibani intr-o parte si cu sefa CSM in cealalta parte, Viorica Dancila intra bine fezandata in congres. Practic, Lia Savonea, presedinta CSM, a ajuns sa arbitreze lupta interna din PSD si sa presteze servicii de curierat pentru „centrele de reflectie“ care lucreaza in slujba Mafiei”, a scris Avra, in Adevarul.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: