Lia Savonea, metode disperate. Cum incearca sa scape de revocarea din fruntea CSM, actiune initiata de judecatorii din Brasov

news

Mai multi presedinti ai curtilor de apel din tara, apropiati ai Liei Savonea, nu au pus la dispozitia judecatorilor hotararea Adunarii generale a Curtii de Apel Brasov prin care initiata procedura de revocare din functie a sefei CSM, informeaza surse din magistratura citate de ziare.com.

Curtea de Apel Brasov a anuntat celelalte 15 curti de apel din tara, inclusiv Curtea de Apel Militara, de faptul ca a initiat procedura de revocare din functia de membru CSM a judecatorului Lia Savonea. Insa, in unele instante, presedintii curtilor de apel nu au pus la dispozitia judecatorilor aceasta hotarare.

Potrivit procedurii de revocare a unui membru CSM, „solicitarea de revocare poate fi initiata de cel putin 2/3 din numarul adunarilor generale de la nivelul instantelor sau parchetelor pe care le reprezinta membrul Consiliului Superior al Magistraturii a carui revocare se solicita”.

Cererea de revocare a Liei Savonea a fost votata de Adunarea generala a Curtii de Apel Brasov pe 25 februarie. La aceasta au participat 33 de magistrati din totalul de 41 de judecatori ai instantei.

Primul punct, in care se dezaproba modul in care a fost adoptata OUG 7/2019 si sunt criticate modificarile controversate legiferate prin acest act normativ, a fost votat in unanimitate.

Al doilea punct, solicitarea de revocare a Liei Savonea, a fost suplimentat la solicitarea a 21 de judecatori. Toti cei 21 au votat pentru revocarea sefei CSM.

„Cu majoritate de voturi (21 de voturi pentru), in temeiul articolului 51, litera g) din Legea nr. 304/2004, se hotareste initierea procedurii revocarii din calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii a doamnei judecator Lia Savonea, justificata de modalitatea de promovare a propunerilor de modificare a legilor justitiei, prin nerespectarea dispozitiilor articolului 38, alineatul 5, din Legea nr. 317/2014, intrucat prin adresa nr. 1177/29 ianuarie 2019, care a reprezentat initiativa adoptarii ordonantei de urgenta, s-au incalcat atributiile CSM, in sensul ca propunerile nu au fost supuse atentiei Plenului CSM, pentru dezbateri si vot”, este articolul 2 al deciziei Adunarii generale a Curtii de Apel Brasov.

Savonea este acuzata ca nu a respectat un articol din Legea 317/2015 privind CSM. Este vorba de prevederea potrivit careia: „Plenul Consiliului Superior al Magistraturii poate sesiza ministrul justitiei cu privire la necesitatea initierii sau modificarii unor acte normative in domeniul Justitiei”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: