Libanezul din Caracal, adevaratul stapan al lui Florin Iordache. Deputatul vrea sa-si scape si finul de puscarie, nu numai pe Dragnea

news

Dezvaluiri privind relatia dintre fostul ministru al Justitiei, Florin Iordache, si un om de afaceri libanez din Caracal, Henri Saouma, supranumit Rico, arunca o noua lumina asupra actiunilor deputatului PSD de maltratare a legilor justitiei. Nu doar Dragnea era beneficiar, ci si acest libanez, caruia Iordache i-a devenit nas.

Realitateadeolt.net dezvaluie ca unul dintre motivele pentru care Florin Iordache a dat Ordonanta 13, atunci cand era ministrul al Justitiei, este ca printre beneficiarii masurilor se numara si finul sau, Henri Saouma, zi Rico, om de afaceri de origine Libaneza.

Rico este condamnat in prima instanta la opt ani de inchisoare cu suspendare pentru devalizarea societatii Zaharul Corabia.

Libanezul si-a dezvoltat un imperiu financiar in Caracal, cu sustinerea si sub obladuirea directa a deputatului Iordache, Saouma si alti oameni de afaceri din Orientul Apropiat mutandu-si afacerile in Olt, odata cu intrarea fostului ministrul al Justitiei in Parlament.

In urma doi ani, Rico si alti 13 dintre inculpati au fost condamnati de Tribunalul Dolj, in dosarul privind evaziunea fiscala de la societatea „Zaharul” Corabia, la pedepse de inchisoare cu executare care insumeaza peste 120 de ani. Decizia a fost atacata de inculpati cu apel, iar dosarul se afla acum pe rolul Curtii de Apel Craiova.

Rico si ceilalti inculpati din Dosarul „Zaharul“ Corabia au fost gasiti vinovati ca au infiintat 24 de societati comerciale prin intermediul carora au derulat activitati comerciale ilicite, folosindu-se de faptul ca achizitiile intracomunitare sunt scutite de plata TVA.

Gruparea a fost destructurata, pe 5 noiembrie 2012, cand politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Craiova, impreuna cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, au descins la 10 locatii – locuinte si sedii de societati comerciale – majoritatea din Craiova si comunele limitrofe, dar si din Corabia si Caracal, Ilfov si Bucuresti, apartinand suspectilor.

Astfel, potrivit anchetatorilor, suspectii au infiintat, in Bulgaria si Ungaria, mai multe societati comerciale in numele carora erau efectuate achizitii intracomunitare de marfuri din Romania, scutite de plata TVA.In realitate, prin utilizarea de documente false, marfurile erau comercializate pe teritoriul Romaniei, fara plata taxelor si impozitelor aferente, prin intermediul altor societati comerciale, controlate tot de membri gruparii. Dupa cum au mai comunicat anchetatorii, cu titlu de exemplu, prin intermediul uneia dintre aceste societati, respectiv SC Zaharul Corabia SA, a fost creat un prejudiciu de peste 6.300.000 lei, prin inregistrarea fictiva a aproximativ 10.000 tone de zahar, ca fiind livrare intracomunitara, lucru ce nu corespundea realitatii.

Pe 6 noiembrie 2012, nu mai putin de 14 persoane au fost retinute in acest dosar: Andrei Dumitru, Felician Popa, Ana Popa, Costinel Carsin, Ion Laurentiu Chiriac, Costinel Moanda, Gabriela Duinea, Silviu Moanda, Ion Marius Voiculescu, Daniela Popescu, Alexandru Adelin Maria, Dumitru Cristian Udrescu, Rabie Abdalla (director executiv al SC Zaharul Corabia SA) si Henri Saouma. Toti cei 14 au fost arestati preventiv la momentul respectiv, insa, ulterior, cu totii au fost eliberati, majoritatea fiind plasati sub control judiciar de instantele craiovene.

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au finalizat cercetarile in cauza si au intocmit rechizitoriul prin care au dispus trimiterea in judecata a celor 14 inculpati, dar si a altora care nu au fost retinuti la momentul destructurarii gruparii, sub acuzatia de evaziune fiscala, in total fiind inculpate 18 persoane in acest dosar de amploare. Gurparea a fost acuzata de un prejudiciu total, cauzat prin eludarea platii taxelor si impozitelor aferente bugetului de stat, estimat la 4,5 milioane de euro.

Magistratii Tribunalului Dolj au dispus pedepse de inchisoare cu executare care, insumate, depasesc 120 de ani.

Potrivit gazetanoua.ro, Henri Saouma, care este finul deputatului de Olt Florin Iordache, nu e implicat doar in acest gen de matrapazlacuri. De-a lungul vremii, el a pus mana pe mai multe terenuri din Caracal, avand de partea sa aliati de nadejde, precum fostul primar al urbei, Gheorghe Anghel.

Prietenia dintre Florin Iordache si Rico este veche, potrivit sursei citate, pecetluita prin inrudirea celor doi ca nas si fin. Povestea lor incepe in urma cu peste un deceniu, atunci cand un grup de arabi a descins pentru prima oara in Caracal. Nimeni nu ar putea spune cu certitudine cum si de ce au ajuns libanezii tocmai in acest oras, dupa ani si ani de afaceri in Bucuresti. Coincidenta sau nu, tocmai atunci Florin Iordache era ales pentru prima oara ca, iar surse locale spun ca el i-ar fi adus pe arabi aici. Asta dupa ce libanezii au infiintat si lichidat mai multe firme in Capitala. Firmele se ocupasera cu comertul, schimbandu-si extrem de des adresele si actionarii.

Printre primele actiuni ale libanezului in Caracal s-a numarat si implicarea acestuia in afacerea SUINPROD, complexul de crestere si ingrasare a porcilor falimentat de smecherii postdecembristi si vandut pe mai nimic in comparatie cu ceea ce a reprezentat candva aceasta unitate economica pentru judetul Olt. Ei bine, dupa ce Primaria Caracal s-a retras, in mod dubios, de la masa credala formata in cadrul falimentului SUINPROD, desi avea o suma importanta de recuperat de la societatea falita, libanezul Saouma si compatriotii sai cu care se insotise ca parteneri de afaceri in Caracal prind, si ei, o halca din cadavrul economic de la marginea orasului, punand mana pe cateva hale ale fostei crescatorii de porci. Cat au scos din vanzarea acestora, pe bucatele, doar ei si romii care au incarcat sute de carute si zeci de camioane cu fier si caramizi stiu.

Presa vremii scria ca, sub protectia lui Iordache, vanzarea halelor cumparate la un pret derizoriu a insemnat, in parte, o teapa trasa clientilor romi. Cativa dintre acestia, simtindu-se inselati, au inceput sa faca valuri.

Ei s-au lovit insa de un zid atunci cand au incercat sa-si arate supararea institutiilor abilitate ale statului: Iordache era deputat in Parlamentul Romaniei, prietenul si colegul sau de partid Gheorghe Anghel era primarul orasului, iar sotia lui Iordache – presedinte al Judecatoriei Caracal. Romii au ramas atunci cu buza umflata.

De atunci, afacerile lui Rico au inflorit an de an la Caracal: SC Monte Verde SRL (specializata in activitati de comert), SC Monte Verde Group SRL (prelucrarea si conservarea fructelor si legumelor), SC Monte Verde Distribution SRL (comert cu ridicata al fructelor si legumelor) si SC Spartan Paza si Protectie SRL.

Potrivit surselor realitateadeolt.net, unul dintre motivele pentru care Florin Iordache a dat Ordonanta 13, atunci cand era ministrul al Justitiei, este ca printre beneficiarii masurilor se numara si amicul sau, Henri Saouma. Si in prezent, Iordache sustine fatis „nevoia“ unei astfel de ordonante si este unul dintre cei mai mari critici ai raportului MCV si ai rezolutiei adoptate de Parlamentul European, care critica modificarile adoptate in domeniul Justitiei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: