„Libertate pentru Ucraina”. Protest urias la Praga cum nu s-a mai vazut de mult. Cehii isi amintesc de invazia din 1968

externe

Zeci de mii de oameni s-au adunat duminica in Piata Wenceslas din Praga pentru a protesta impotriva invaziei Ucrainei si pentru a cere incetarea imediata a violentelor din aceasta tara. Vorbitorii au denuntat agresiunea Rusiei in Ucraina ca fiind un atac nu doar la adresa acestei tari, ci la adresa intregii lumi democratice si a valorilor pe care aceasta se bazeaza.

Cehii, ucrainenii, rusii si alti cetateni straini au stat unul langa altul in Piata Wenceslas scandand „Libertate pentru Ucraina”, „Opriti razboiul” si „Afara cu dictatorul”, anunta Radio Praga.

La demonstratia la care au participat aproximativ 60.000 de persoane, convocata de miscarea „Milioane de momente pentru democratie”.

Reactia la invazia Ucrainei a fost deosebit de puternica in randul cehilor, pentru care aceasta aminteste de invazia din 1968 a Cehoslovaciei. Intreaga scena politica este unita in ceea ce priveste necesitatea de a ajuta tara in orice mod posibil.

Guvernul ceh a facut presiuni pentru cele mai puternice sanctiuni posibile din partea Uniunii Europene, inclusiv excluderea Rusiei din sistemul de plati SWIFT. De asemenea, a introdus propria sa serie de sanctiuni unilaterale impotriva Rusiei si a declarat ca este gata sa primeasca orice numar de refugiati din Ucraina.

Vorbind dupa o sedinta de urgenta a guvernului ceh duminica, premierul Fiala a declarat ca lumea democratica trebuie sa ramana puternica si unita in fata acestei agresiuni. El a declarat ca ultimele evolutii din Ucraina au aratat importanta investirii celor 2 la suta din PIB in aparare, procent necesar, pe care Republica Ceha s-a angajat sa il indeplineasca pana in 2025. Premierul ceh a declarat ca izolarea Rusiei va fi costisitoare, dar Europa trebuie sa fie pregatita pretul pentru viitoarea securitate europeana.

Guvernul a aprobat duminica o alta livrare de arme si sisteme militare catre Ucraina, precum si sute de tone de combustibil, la cererea presedintelui Volodimir Zelensky. Livrarea, in valoare de 400 de milioane de coroane, a fost expediata duminica dupa-amiaza. Sambata, tara a trimis Ucrainei mitraliere, mitraliere, pusti cu luneta, pistoale si munitie in valoare de 188 de milioane de coroane, care au fost deja livrate.

Ca raspuns la invazia rusa in Ucraina, Republica Ceha a incetat sa mai elibereze vize pentru cetatenii rusi, cu exceptia cazurilor umanitare. De asemenea, autoritatile vor revizui vizele de resedinta deja emise pentru rusii care locuiesc in Republica Ceha. Ministrul de interne Vit Rakusan a declarat ca va indemna celelalte tari UE sa aplice o masura similara in tot spatiul Schengen.

In plus, Ministerul de Finante va inspecta companiile rusesti sau companiile cu proprietari rusi in legatura cu atragerea de fonduri publice in Republica Ceha.

De asemenea, guvernul ceh va accelera procesul de retragere din doua banci post-sovietice – Banca Internationala pentru Cooperare Economica si Banca Internationala de Investitii – si va indemna si alti membri ai UE sa faca acelasi lucru.

Vineri, cabinetul a aprobat, de asemenea, potentiala desfasurare a pana la 580 de trupe cehe in cadrul Fortei de reactie rapida a Aliantei Nord-Atlantice oriunde in NATO si a inchis spatiul sau aerian pentru companiile aeriene rusesti.

Nu se intampla prea des ca o problema sa uneasca scena politica ceha si cetatenii tarii in acest mod, precizeaza Radio Praga

Potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de agentia STEM/MARK, 97% dintre cehi aproba decizia guvernului de a primi refugiati, iar multi dintre ei s-au oferit sa ii gazduiasca in propriile case. Agentiile de caritate din tara au strans deja peste 100 de milioane de coroane in donatii publice pentru ajutorarea Ucrainei si multi oameni se indreapta cu masina spre granita slovaca sau poloneza cu Ucraina pentru a distribui la fata locului ajutorul umanitar si a ajuta in orice fel este nevoie.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: