Libertatea o acuza pe Gabriela Firea ca a mintit din nou si ca sora ei, Nela Vica Andries, a fost chiar sefa serviciului Asistenta si Protectie Sociala din Voluntari / Cum raspunde Firea

news

Pe 9 iulie 2023, dupa izbucnirea investigatiei DIICOT, ministrul familiei, Gabriela Firea, scria pe Facebook ca sora sa, Nela Vica Andries, „NU A CONDUS VREODATA un serviciu social care avea atributii in Voluntari sau Ilfov in cazul batranilor, a persoanelor cu dizabilitati. Dar reporterii Libertatea au aflat ca, de fapt, sora actualului ministru al Familiei a lucrat din aprilie si pana in decembrie 2021, la Directia de Asistenta Sociala (DAS) a Primariei Voluntari conduse de cumnatul ei, Florentin Pandele, ba chiar in ultima luna, decembrie 2021, a fost promovata sefa serviciului. 

Din aprilie si pana in decembrie 2021, Directia de Asistenta Sociala (DAS) a facut sapte controale intr-unul dintre „lagarele” Cristinei Dumitra, parte dintre centrele pentru persoane dependente din Ilfov investigate acum de DIICOT, arata documentul obtinut de reporterii Centrului de Investigatii Media, Buletin de Bucuresti si Libertatea de la Directia de Asistenta Sociala Voluntari. Nu stim ce rezultate au avut controalele, cert este ca centrul a continuat sa functioneze, cu toate ca in lunile imediat anterioare, in perioada februarie 2020 – martie 2021, deci intr-un an si doua luni, conform documentelor obtinute de Centrul de Investigatii Media (CIM) si Buletin de Bucuresti (BdB), in acest centru au murit cel putin 21 de oameni. Fiecare deces a fost trecut in „caietul de prezenta” lasat in urma de patroana centrului in timpul mutarii intempestive din aprilie 2022, cand Cristina Dumitra si-a luat, cu autobuze si ambulante, toti beneficiarii si s-a mutat la cinci minute distanta, pe strada Camil Petrescu, 5-7. Toate informatiile despre activitatea acestui centru, inclusiv documentele despre decese si rele tratamente, au fost date publicitatii in 8 februarie de reporterii CIM si BdB.

Conform unui raspuns oficial obtinut de reporterii Libertatea, CIM si BdB de la DAS Voluntari, in perioada in care a lucrat la aceasta institutie, Nela Vica Andries a fost mai intai „inspector principal” la Compartimentul Strategii, Programe, Proiecte, Parteneriate, Relatii cu ONG din cadrul Serviciului pentru Protectia Copilului si Tineret din institutie, dupa care a devenit sefa serviciului Asistenta si Protectie Sociala.  In prima calitate, cea de inspector principal, prima atributie a sa, conform fisei postului, era „elaborarea de proiecte, programe, referitoare la restructurarea, organizarea si dezvoltarea de programe de asistenta sociala destinate copiilor, familiei, persoanelor varstnice, persoanelor cu dizabilitati, oricaror alte persoane aflate in situatie de risc”.

Totodata, prin fisa postului sora Gabrielei Firea era responsabila si de „consilierea si indrumarea organismelor private”, adica fix de centrele private din Voluntari care acum au ajuns sa fie investigate de DIICOT.  Mai exact, conform raspunsului oficial primit de la DAS Voluntari, inspectorul Nela Vica Andries trebuia sa se ocupe de „consilierea si indrumarea organismelor private care activeaza pe raza orasului Voluntari, in vederea dezvoltarii si implementarii de proiecte conform legislatiei in vigoare privind parteneriatul public-privat”. In aceeasi fisa a postului, la al treilea punct indicat in raspunsul DAS, inspectorul principal Nela Vica Andries avea de „elaborat” proiecte si programe „pentru sprijinirea persoanelor aflate in dificultate”.

Totodata, aceasta trebuia sa monitorizeze (punctul zece), impreuna cu serviciile de specialitate din cadrul institutiei, „serviciile sociale comunitare prestate categoriilor de persoane defavorizate ale orasului Voluntari, in colaborare cu O.N.G.-urile care activeaza in domeniul social sau direct de catre acestea, prin subcontractare de servicii in baza legilor speciale din domeniul asistentei sociale”, precum si sa se ocupe de „culegerea informatiilor necesare pentru realizarea materialelor”.

Documentele din arhivele institutiei releva insa ca sora Gabrielei Firea a avut raporturile de munca suspendate intre august 2018 si aprilie 2021, dar si „suspendate la cerere” intre ianuarie 2022 si februarie 2023.  Cu alte cuvinte, imediat ce a castigat concursul pentru pozitia de inspector principal la DAS Voluntari, cumnata primarului Pandele si-a suspendat postul, nemuncind acolo deloc aproape doi ani. Practic, din 54 de luni, sora Gabrielei Firea a lucrat efectiv opt luni intregi, mai 2021-decembrie 2021 la DAS, perioada in care a castigat, potrivit declaratiei de avere, 56 000 de lei, adica 7 000 de lei pe luna.

Paradoxal, o luna mai tarziu, in ianuarie 2022, Nela Vica Andries isi suspenda din nou contractul de munca, de data asta la cerere, pentru mai bine de un an.  Revine la serviciu la DAS undeva in luna februarie 2023, imediat dupa ce BdB si CIM au publicat seria despre centrele din Ilfov care acum fac obiectul unei ample investigatii a procurorilor DIICOT, doar pentru cateva zile, insa. In aceeasi luna, conform documentelor, sora ministrului Firea si cumnata primarului Pandele a fost transferata la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Ilfov.

Reporterii au mai gasit si alte documente care contrazic informatiile transmise de DAS si Gabriela Firea. Mai exact, Nela Vica Andries, pe cand purta inca numele de familie Vranceanu, a fost inspector la asistenta sociala din subordinea cumnatului ei, Pandele, inca din 2017, desi institutia vorbeste de angajarea ei abia in 2018.  Declaratiile de avere si interese completate de ea dovedesc clar acest lucru.

In replica fata de aceste acuzatii, Gabriela Firea a precizat:

„Sora mea NU A CONDUS VREODATA un serviciu social care avea atributii in Voluntari sau Ilfov in cazul batranilor, a persoanelor cu dizabilitati. Revin cu aceasta precizare! Am citit raspunsul oficial al Directiei de Asistenta Sociala Voluntari, publicat astazi in presa, si cred ca este clar. Doar cine vrea sa ne convinga ca albul e negru vede altceva.

Nela Vica Andries nu a fost vreodata sef peste Directia de Asistenta Sociala Voluntari si nu a avut vreodata atributii privind persoanele adulte sau a persoanelor cu dizabilitati. In plus, in document scrie clar ca intre august 2018 si aprilie 2021, doamna Nela Vica Andries a avut raporturile de munca suspendate.

A profesat pe o functie de executie pana in luna Decembrie 2021 cand a fost promovata pe functia Sef serviciu –  Serviciul Asistenta si Protectie Sociala avand atributii doar pe copii si relatia cu ONG-urile.

Din Ianuarie 2022, pana in luna Februarie 2023 raporturile de munca au fost suspendate la cerere, asadar nu a profesat nici in aceasta functie!

In concluzie, intre August 2018 si Februarie 2023, sora mea a lucrat efectiv la DAS Voluntari doar opt luni si in domeniul copiilor, nu al adultilor sau al persoanelor cu dizabilitati.

Nici din februarie 2023, cand s-a transferat la DGASPC Ilfov, sora mea nu a lucrat in domeniul persoanelor varstnice sau adulte cu handicap, ci are atributii pe programe educative pentru copii.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: