Lider de la Berlin: „Germania nu trebuie sa impuna tarilor din estul Europei cum sa traiasca”

news

Edmund Stoiber (foto dreapta), fost premier al Bavariei si presedinte de onoare al CSU, partid aflat la guvernare in Germania, afirma intr-un interviu publicat luni ca tara sa „nu trebuie sa impuna statelor din Europa de Est cum sa traiasca”. Afirmatia sa a fost facut in legatura cu distribuirea refugiatilor in tarile membre UE.

Cu cateva zile inainte de summit-ul UE privind situatia refugiatilor, Stoiber atrage atentia ca tarile membre nu trebuie fortate sa primeasca imigranti. „Imigratia necontrolata este o aberatie, nu putem gestiona fenomenul fara o coordonare cu celelalte tari din UE. Germania trebuie sa aiba grija sa nu impuna tarilor din estul Europei cum sa traiasca”, a declarat Stoiber intr-un interviu pentru Bild, citat de N-TV.

Stoiber a criticat-o pe Merkel pentru declaratia conform careia „islamul face parte din Germania”: „Nu adopt aceasta pozitie. Musulmanii apartin Germaniei, dar nu si islamul. Islamul nu este un element central al culturii germane, nu influentat cultura si traditia noastra”.

Negociatorii statelor membre ale Uniunii Europene au continuat luni sa caute un compromis pentru ‘relocarea’ a inca 120.000 de migranti, in plus fata de cei 40.000 despre care s-a convenit in luna iunie sa fie impartiti prin cote ‘voluntare’, dar chiar daca se va face o concesie semantica prin eliminarea expresiei ‘cote obligatorii’, o intelegere pentru distribuirea si a acestui al doilea mare grup de migranti ar avea de fapt un caracter obligatoriu odata ce statele vor incheia un astfel de acord, la fel cum s-a intamplat si la Consiliul European din luna iunie, se arata intr-o analiza publicata de AFP.

‘Propunerile noastre raman pe masa’, au repetat constant in ultimele zile purtatorii de cuvant ai Comisiei Europene (CE), facand referire la propunerea impunerii cotelor obligatorii de refugiati, avansata de executivul comunitar dupa solicitarea comuna a Germaniei si Frantei.

Asupra tarilor ce refuza cotele obligatorii, si Romania printre ele, s-au exercitat in ultimele zile presiuni considerabile. Astfel, ministrul de interne german Thomas de Maiziere si vicecancelarul german Sigmar Gabriel le-au amenintat ca va fi impus un vot prin majoritate calificata in JAI, pentru ca ele sa nu poata bloca instituirea cotelor. Cei doi responsabili au sugerat de asemenea ca guvernul de la Berlin ar putea cere diminuarea fondurilor europene alocate acestor tari daca ele nu preiau refugiatii mentionati in planul Comisiei.

Insa ei nu au explicat cum ar putea fi intreprins un asemenea demers, in conditiile in care fondurile structurale europene si fondurile de investitii alocate statelor est-europene in cadrul Politicii de Coeziune sunt deja cuprinse in cadrul bugetar multianual pentru perioada 2014-2020.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: