Lider din Ungaria, declaratie in Romania: „Noi vrem o Europa crestina, nu una ISLAMISTA”

news

Presedintele Comisiei de Politica Externa a Parlamentului Ungariei, Nemeth Zsolt, a declarat miercuri, la dezbaterea care a deschis lucrarile Universitatii de Vara de la Baile Tusnad, ca gardul construit de Ungaria la granita cu Serbia, pentru stoparea migrantilor, a fost un proiect de succes si poate fi perceput ca un model si ca un prim pas in privinta intaririi cooperarii europene.

‘Cred ca gardul pe care l-am construit pe granita cu Serbia a fost o masura buna pe care am adoptat-o si functioneaza foarte bine. (…) Eu cred ca acest gard reprezinta un proiect de succes. S-a creat un sistem de paza si protectie, paza de coasta, paza a granitei europene si eu cred ca este vorba de o masura care poate sa fie perceputa ca un model, ca un prim pas in privinta intaririi cooperarii europene. Aceasta masura este si un simbol care spune ca avem nevoie de o cooperare mult, mult mai profunda decat cooperarea pe care am avut-o pana acum cu vecinii si partenerii nostri’, a declarat Nemeth, potrivit traducerii oficiale, citate de Agerpres.

Oficialul de la Budapesta a opinat ca, la nivel simbolic, daca exista un gard, pot fi construite si porti prin care sa poata trece cei cu intentii bune, dar ca este nevoie de un control al acestora dar si de un parteneriat cu tarile vecine.

‘Oricat de banal ar suna sa vorbesti de gard si de prietenii si de vecini buni in aceeasi fraza, eu cred ca vorbim despre un lucru foarte, foarte important, la nivel simbolic: daca ai un gard foarte bine construit si stii cu cine l-ai construit si pentru ce, atunci evident ca, daca tot ramanem la simboluri, o sa construiesti si porti prin garduri. Si prin acele porti vor trece aceia care au nevoie sa treaca si care vin cu intentii bune, care doresc sa lucreze intr-o alta tara, care doresc sa se stabileasca intr-o alta tara, isi declara identitatea, isi declara scopurile, obiectivele. Pentru ca, intr-adevar, ne putem ajuta reciproc prin aceste masuri si eu cred ca amandoua lucrurile sunt valabile simultan. Trebuie sa ai un parteneriat, trebuie sa ajungi la un acord, trebuie sa ai o cooperare eficienta cu vecinii tai si atunci poti sa ai, simbolic vorbind, un gard pe care il controlezi si prin care stii foarte bine cine si cu ce intentii va trece’, a declarat Nemeth Zsolt.

Facand referire la tema dezbaterii de miercuri, din deschiderea lucrarilor Universitatii de Vara de la Baile Tusnad, respectiv ‘Care este Europa pe care ne-o dorim? Exista oare viziune crestina Central Europeana pentru Europa’, Nemeth Zsolt a punctat ca Biserica si Statul trebuie separate, lucru esential intr-o Europa moderna si ca Ungaria vrea o Europa crestina, dar nu vrea o Europa islamista.

‘Biserica si Statul trebuie sa fie separate, acest lucru este unul esential pentru Europa moderna. Separarea este un lucru absolut inteles de toata lumea, dar vreau sa subliniez un lucru: pentru noi, pentru crestini, este un lucru foarte evident ca Statul trebuie sa fie separat de Biserica, acest lucru este un adevar pentru noi, crestinii, dar nu este adevar si nu este un lucru evident pentru musulmani. (…) Si vreau sa subliniez ca noi vrem o Europa crestina, dar nu vrem o Europa islamista’, a mai spus Nemeth Zsolt.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: