Lider PNL: „Guvernul intentioneaza sa introduca pe ascuns noi taxe periculoase”

news

Vicepresedintele PNL, Sulfina Barbu, a acuzat intr-o conferinta de presa, Guvernul Ponta ca ar intentiona sa introduca „pe ascuns” noi taxe care vor duce la cresterea preturilor la carburanti, la unele medicamente, la alcool si la reciclarea deseurilor din Romania.

„Tragem un semnal de alarma cu privire la intentia Guvernului de a introduce pe ascuns noi taxe periculoase pentru economia Romaniei. Cu alte cuvinte, noi spunem ca Guvernul Ponta nu joaca corect cartea relaxarii fiscale, concret fiind vorba despre o Ordonanta de Guvern pentru modificarea Ordonantei 196/2005 privind fondul pentru mediu, concret modificarea acestei Ordonante va duce la scumpirea benzinei, motorinei, va scumpi reciclarea deseurilor in Romania, va scumpi depozitarea deseurilor in Romania, va scumpi si diverse bauturi alcoolice”, a declarat Sulfina Barbu, potrivit Mediafax.

Vicepresedintele PNL considera ca in acest fel Victor Ponta vrea sa faca rost de noi „surse de bani” pentru bugetul de stat.

„Ascunse in legislatia privind fondul pentru mediu, noile taxe consideram ca sunt de fapt surse de bani pentru bugetul de stat, fiind necesari banii acestia avalansei de cheltuieli publice promise de primul-ministru Ponta”, a sustinut Sulfina Barbu, aratand, totodata, ca Guvernul Ponta a folosit fondul pentru mediu pentru „a-si completa veniturile la bugetul de stat”. Va amintesc ca Guvernul Ponta a folosit fondul pentru mediu pentru a-si completa veniturile la bugetul de stat, in anul 2014 de la fondul de mediu a fost transferata suma de 562 milioane lei, adica 120 milioane euro catre bugetul de stat. Transferul a fost facut la sfarsitul anului 2014 din fondul de mediu catre bugetul de stat”, a aratat fostul ministru al Mediului.

De asemenea, Sulfina Barbu a sustinut ca aceste taxe vor duce la scumpiri ale mai multor produse farmaceutice, ale carburantilor, ale unor bauturi alcoolice si ale reciclarii deseurilor.

„Se mareste pretul la carburanti dupa cum urmeaza: este propusa o taxa de 2 la suta din valoarea substantelor periculoase pentru mediu, iar primele pe lista acestor substante periculoase sunt hidrocarburile. Aceasta taxa mai scumpeste si anumite medicamente folosite in spitale. Ea se aplica si derivatilor halogenati, adica, printe altele, anestezicelor generale folosite in spitale, iar astazi Ministerul Sanatatii ne spune ca medicamentele se ieftinesc. O alta substanta periculoasa din grupa alcoolilor aflata pe lista este etanolul care se regaseste in vin, in fabricarea unor anestezice locale”, a mai precizat vicepresedintele PNL.

Pe de alta parte, o alta consecinta, puncteaza Sulfina Barbu, a acestor taxe ar fi legata si de scaderea cantitatii de deseuri selectate si reciclate.

„Se introduce o dubla taxare a deseurilor nereciclate cu suma de 2 lei pe kilogram atat pentru producator, importator, dar taxa va fi platita si de catre organizatiile care au preluat responsabilitatea reciclarii. Dubla taxare a deseurilor nereciclate va duce la scaderea dramatica a cantitatii de deseuri selectate si reciclate”, a mai explicat Brabu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: