Liderii europeni, uimiti de relatarea lui Donald Trump privind acordurile agreate cu Vladimir Putin

externe

Donald Trump, problema nucleara, reuniune, SUA, Iran

Presedintele american Donald Trump i-ar fi surprins pe liderii europeni povestindu-le despre anumite acorduri agreate in urma unei conversatii telefonice cu Vladimir Putin, potrivit Financial Times.

Dupa discutia cu liderul de la Kremlin, presedintele american i-a contactat pe presedintii Ucrainei, Frantei si Finlandei – Volodimir Zelenski, Emmanuel Macron si Sauli Niinisto -, precum si pe premierii Regatului Unit si Italiei, Keir Starmer si Giorgia Meloni, pe cancelarul german Friedrich Merz si pe presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

In timpul acestei convorbiri telefonice din 19 mai, Trump le-a descris liderilor europeni conversatia sa cu Putin.

Potrivit cancelarului german, toti participantii „si-au reafirmat dorinta de a sprijini indeaproape Ucraina pe calea sa catre o incetare a focului”.

Intre timp, scrie FT, doua persoane familiare cu conversatia cu liderii europeni au declarat ca Trump a indicat ca va retrage SUA din conflictul Ucraina-Rusia si va lasa tarile sa negocieze o incetare a focului direct intre ele.

Presa occidentala relateaza, de asemenea, ca presedintele american nu a promis viitoare sanctiuni din partea SUA impotriva Rusiei daca Putin refuza sa faca orice incercare de a pune capat razboiului si de a apropia pacea.

„O persoana familiarizata cu conversatia a declarat ca liderii au fost uimiti de descrierea presedintelui american a ceea ce a fost convenit. Acestia au adaugat ca era clar ca Trump „nu era pregatit sa puna o presiune mai mare” asupra lui Putin pentru a veni la masa negocierilor in mod serios”, precizeaza publicatia.

Dupa convorbirea telefonica cu Putin din 19 mai, Trump a postat pe social media ca „Rusia si Ucraina vor incepe imediat negocierile pentru o incetare a focului si, mai important, pentru sfarsitul razboiului”.

In acelasi timp, presedintele american a lasat sa se inteleaga ca doreste ca Kievul si Moscova sa caute un acord fara medierea Washingtonului.

Presa americana a subliniat comentariile lui Trump, sugerand ca SUA s-ar putea retrage din rolul de mediator in incheierea razboiului Rusia-Ucraina.

In special, Trump a declarat ca conditiile unui eventual acord ar putea fi convenite doar de partile aflate in conflict, deoarece „ele cunosc detalii ale unei negocieri pe care nimeni altcineva nu le-ar cunoaste”.

De asemenea, el a afirmat ca Vaticanul ar fi „foarte interesat” de desfasurarea negocierilor. Mai tarziu in aceeasi zi, in apropierea Gradinii Trandafirilor de la Casa Alba, Trump a declarat reporterilor ca el crede ca Putin ar dori pacea.

Intre timp, Putin a facut o declaratie mai prudenta presei dupa conversatia sa cu Trump. In aceasta, el nu a propus schimbari semnificative ale pozitiei Kremlinului.

In declaratia sa retinuta, Putin a spus ca este „gata sa lucreze” cu Ucraina la un memorandum pentru a pregati viitoarele discutii care pot include o posibila incetare a focului „pentru o anumita perioada de timp”.

Liderul de la Kremlin a mai spus ca discutia sa cu Trump a fost „foarte sincera si, prin urmare, foarte utila”. Cu toate acestea, Putin nu a spus nimic despre schimbari serioase in pozitia Moscovei cu privire la invazia rusa la scara larga din Ucraina.

In plus, presedintele rus a repetat teza conform careia obiectivul principal al Rusiei ramane „eliminarea cauzelor profunde ale acestei crize”, semnaland ca cererile si obiectivele principale ale razboiului raman neschimbate.

Intre timp, presedintele ucrainean l-a indemnat public luni seara pe liderul american sa nu se indeparteze de eforturile de pace, subliniind ca „singurul care beneficiaza de pe urma acestui lucru este Putin”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: