politica

Liderii extremei drepte din UE se intalnesc la Madrid. Simion este si el la Madrid exact in aceeasi zi

In jur de 10 lideri suveranisti ai extremei drepte si conservatorilor, intre care premierii Ungariei si Poloniei, s-au reunit pentru doua zile -vineri si sambata – la Madrid pentru a discuta din nou despre formarea unui grup comun in Parlamentul European, relateaza AFP, citata de Agerpres. Si liderul AUR, extremistul George Simion, se afla la Madrid tot sambata, insa nu a precizat daca se va intalni cu vreunul dintre liderii extremei drepte europene. O buna parte dintre acestia s-au remarcat prin relatii foarte bune cu regimul de la Moscova.

Alaturi de Viktor Orban si Mateusz Morawiecki, Marine Le Pen, candidata extremei drepte in alegerile prezidentiale din Franta, va cauta – cu mai putin de trei luni inaintea scrutinului – sa-si asigure credibilitatea internationala si sa se evidentieze in fata rivalului sau de dreapta, fostul editorialist Eric Zemmour.

Aceasta reuniune, organizata de partidul spaniol Vox intr-un hotel din centrul Madridului, are loc dupa aproape doua luni de la o intalnire similara la Varsovia, la inceputul lunii decembrie. O conferinta de presa finala este prevazuta sa aiba loc sambata la amiaza.

„Speram ca aceasta reuniune va reprezenta un nou pas pe calea cooperarii cu scopul de a da Uniunii Europene dimensiunea unei uniuni a natiunilor suverane”, a declarat, potrivit agentiei poloneze de presa PAP, Radoslaw Fogiel, deputat al Partidului Lege si Justitie (PiS) din care face parte si premierul Morawiecki, prezent la Madrid alaturi de acesta.

Marlene Svazek, din partidul de extrema dreapta austriac FPO, belgianul Tom Van Grieken, din Vlaams Belang (extrema dreapta flamanda) si responsabili ai unor formatiuni din Bulgaria, Estonia, Lituania, Olanda si Romania sunt de asemenea anuntati, spre deosebire de liderul Ligii italiene, Matteo Salvin, si de sefa formatiunii Fratelli d’Italia, Giorgia Meloni, care venisera totusi la Varsovia, potrivit AFP.

Aceste reuniuni au la baza o „declaratie comuna”, semnata in iulie de aceiasi responsabili, si urmaresc sa „reformeze Europa”.

Partidele respective spera sa constituie un grup comun in Parlamentul European. In cursul reuniunii de la Varsovia, reprezentantii lor discutasera despre posibilitatea unor voturi comune, dar fara sa ajunga sa incheie o alianta oficiala.

In prezent, aceste formatiuni sunt scindate in parlamentul de la Strasbourg in doua grupuri distincte.

Grupul Identitate si Democratie (ID) reuneste in special Adunarea Nationala (RN, fostul Front National), a lui Marine Le Pen, Liga italiana si AfD german, in timp ce grupul Conservatorilor si reformistilor europeni (CRE) cuprinde partidul polonez PiS al premierului Morawiecki, cel spaniol Vox si Fratelli d’Italia.

La randul sau, partidul ungar Fidesz al lui Viktor Orban, care s-a despartit in martie de grupul Partidului Popular European (PPE) este in cautarea altor parteneri.

Polonia si Ungaria sunt amenintate printr-un mecanism al UE care permite suspendarea alocarii fondurilor europene in caz de incalcare a principiilor statului de drept, din cauza disputelor recurente cu Bruxellesul cu privire la respectarea valorilor considerate fundamentale in cadrul Uniunii Europene.

George Simion, prezent la Madrid

Copresedintele AUR, George Simion, este si el prezent la Maddrid exact in aceste zile, in care se intalnesc extremistii de dreapta. Simion a anuntat ca face un turneu prin Europa pentru a se intalni cu „fratii de peste hotare”. Conform programului anuntat pe pagina sa de Facebook, Simion este sambata la Madrid.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

A fost impuscat premierul Slovaciei. Au fost cel putin trei focuri de arma

Premierul Robert Fico a fost impuscat la Handlova dupa o sedinta de guvern, el  a…

46 de minute ago

Greva in curtea in curtea lui Ciolacu. Angajatii guvernului intra in greva de vineri, nemultumiti ca nu li se maresc salariile cu 30%

Liderul de sindicat al functionarilor din cadrul Guvernului anunta ca acestia vor intra in greva…

29 de minute ago

Militarii rusi au oprit traficul auto pentru a ataca cu rachete Grad regiunea Harkov din Ucraina. Soferii privesc „spectacolul” din masini – Video

Imagini ireale publicate chiar de armata Rusiei pe retelele de socializare. In mijlocul unei sosele…

O oră ago

Falsitatea „reformelor” lui Ciolacu, evidentiata de Comisia Europeana: „Deficitul guvernamental se va inrautati semnificativ”

Comisia Europeana avertizeaza ca deficitul guvernamental va urca la 6,9% din PIB in 2024 si…

54 de minute ago

Momentul crimei din Crangasi a fost filmat de un sofer. Ucigasii sustin ca s-au aparat, imaginile arata altceva – Video

Un sofer aflat in trafic in zona Parcului Crangasi a inregistrat momentul in care cei…

6 ore ago