Liderii MERCOSUR critica absenta de la summitul organizatiei a presedintelui argentinian Javier Milei

externe

summit, Mercorsur, Javier Milei, absenta, criticat

Presedintele argentinian, Javier Milei, a atras luni criticile vehemente ale omologilor sai din Mercosur pentru absenta sa la summitul zonei de liber schimb din America Latina, dupa ce participase cu o zi inainte la o conferinta a extremei dreapta in Brazilia, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Pentru presedintele de stanga al Braziliei, Luis Inacio Lula da Silva, absenta lui Milei este „o uriasa prostie”, a declarat el jurnalistilor in marja summitului din Paraguay. Presedintele ultra-liberal argentinian a intrat in conflict cu mai multi lideri de stanga de la preluarea mandatului in decembrie, afirmand recent despre Lula da Silva ca este un „mic stangist” cu un „ego supradimensionat”.

Dar in cursul intalnirii de luni a Mercosur, chiar si liderii de dreapta, Luis Lacalle Pou (Uruguay) si Santiago Pena (Paraguay), au deplans absenta lui Milei. Argentina a fost reprezentata de ministrul de externe Diana Mondino.

Acest summit al Mercosur a fost primul pentru Bolivia, un viitor membru. A avut loc la o saptamana dupa ce Bolivia si-a rechemat ambasadorul la Buenos Aires, in semn de protest fata de comentariile lui Milei, care a pus la indoiala presupusa tentativa de lovitura de stat impotriva omologului sau Luis Arce, un aliat al lui Lula da Silva, numind-o „frauduloasa”.

In aceeasi zi, presedintia argentiniana a anuntat ca din cauza unor „probleme de agenda”, presedintele Milei nu va mai participa la summitul Mercosur. In schimb, el a mers in Brazilia pentru a participa la Conferinta de actiune politica conservatoare (CPAC), reunind extrema dreapta latino-americana, alaturi de fostul lider brazilian Jair Bolsonaro.

Ministrul argentinian de externe a criticat, in timpul discursului sau de luni, un „exces” de reglementari comerciale in cadrul Mercosur care, in opinia sa, ingreuneaza capacitatile de export ale organizatiei.

Uruguay militeaza de mult timp pentru o mai mare flexibilitate cu scopul de a permite membrilor blocului sa incheie acorduri bilaterale de liber schimb cu tari terte precum China. Brazilia si-a reafirmat legaturile stranse cu China sub presedintia lui Lula da Silva, in timp ce Milei a amenintat in cursul campaniei sale ca va intrerupe legaturile cu Beijingul.

Summitul din Paraguay s-a desfasurat pe fondul tensiunilor legate de un acord de liber schimb mult amanat intre Uniunea Europeana si Mercosur, pe care presedintele francez Emmanuel Macron l-a descris in martie drept „foarte prost”.

Fondata in 1991, zona de liber schimb Mercosur reuneste Argentina, Brazilia, Paraguay, Uruguay, Columbia, iar din august si Bolivia, in timp ce alte cateva tari din America Latina sunt asociate cu aceasta.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: