Liderii PSD-ALDE, pusi la punct de ambasadorul Danemarcei. Lectie extraordinara, de ce in tara sa nu este nevoie de DNA

news

Ambasadorul Danemarcei, Soren Jensen, a declarat, intr-un interviu pentru Hotnews, ca, in tara sa, orice indiciu minuscul de abuz in serviciu inseamna ca ti s-a terminat cariera politica. El a afirmat ca Bruxelles-ul nu poate niciodata sa fie inamicul romanilor, dar ca Uniunea Europeana este un club cu reguli si valori care trebuie respectate de toti. ”Am putea fi inamicii catorva persoane care ar beneficia in urma schimbarii regulilor, dar in niciun caz ai romanilor”, a spus diplomatul.

Soren Jensen a fost intrebat cum ar suna amnistierea faptelor de coruptie in Danemarca.

„Nu cred ca ar fi cazul vreodata in Danemarca. Am mai spus-o: avem legi in Danemarca, dar ce e mai important este ca politicienilor danezi le e uneori mai frica de presa decat de procurori, cand vine vorba de coruptie. Orice indiciu minuscul de abuz in serviciu inseamna ca ti s-a terminat cariera politica, intr-o tara ca Danemarca. Iar aceasta este una dintre diferentele pe care le-am sesizat aici. Sunt surprins, la cazurile pe care le aveti, ca presa nu este mai activa in a investiga unele dintre subiecte, atunci cand vine vorba de coruptie in randul politicienilor de rang inalt”, a raspuns ambasadorul, citat de news.ro.

In privinta discursului antieuropean, diplomatul danez a precizat ca Bruxelles-ul nu poate niciodata sa fie inamicul romanilor.

”Cand te alaturi Uniunii Europene, te alaturi unui club care are reguli si valori, trebuie sa joci dupa aceleasi reguli, iar institutiile asta fac – se asigura ca jucam cu totii dupa aceleasi reguli. Sistemul de justitie trebuie sa fie independent, nu putem avea control politic asupra sa. Acesta este conflictul pe care il avem cu alte tari membre UE acum, din pacate, este ceva ce speram sa nu avem si cu Romania. Dar nu am face-o pentru ca am fi un inamic al Romaniei, cu siguranta nu al poporului roman. Am putea fi inamicii catorva persoane care ar beneficia in urma schimbarii regulilor, dar in niciun caz ai romanilor”, a subliniat ambasadorul Danemarcei.

El a mai spus ca in tara sa este o societate bazata pe incredere.

”Danemarca este inca o societate bazata pe incredere, oamenii au incredere unii in altii, iar acest lucru poate duce uneori la neintelegeri, pentru ca unii oamenii ne spun: «Cand citim legile voastre despre coruptie, de exemplu, nu aveti instrumente atat de stricte cum spuneti ca ar trebui sa avem aici in Romania». Diferenta este, poate, ca in Danemarca avem un nivel al increderii foarte ridicat. Daca oamenii abuzeaza de aceasta incredere, sunt pedepsiti atat de lege, cat si de opinia publica, de presa, iar acest lucru are un efect foarte puternic in Danemarca. Deci exista un nivel ridicat al increderii, care ne face si sa ne bazam unii pe altii, si cred ca acesta este unul dintre motivele pentru care suntem printre cei mai fericiti oameni din lume”, a subliniat Soren Jensen.

Mai mult despre: ,

Comentarii: