Liderii PSD joaca pe partitura Moscovei? Premierul Orban denunta o „campanie de dezinformare gandita in acelasi laborator”

politica

Premierul Ludovic Orban a denuntat, duminica seara, o „campanie de dezinformare” ce are loc in mai multe tari europene al carei scop este amplificarea „nemultumirii cetatenilor” pe fondul crizei sanitare. Autoritatile de la Bruxelles au aratat deja de mai multe ori cu degetul catre Moscova in ce priceste campaniile de fake news.

„Campania de dezinformare are acelasi scenariu in mai multe tari europene, pare ca e gandita in acelasi laborator. Se urmareste ruperea increderii dintre autoritati si cetatenii romani prin rostogolirea acestor conspiratii.

Scopul urmarit e de a-i determina pe oameni sa nu respecte regulile. Asta duce la cresterea numarului de infectii si provocarea de noi masuri de constrangere din partea guvernului, ceea ce duce la nemultumirea cetatenilor. Se urmareste ruperea increderii intre cetateni si autoritati, e un obiectiv politic”, a declarat Orban la B1 TV.

El a vorbit si despre actiunile unor lideri politic romani pe aceeasi linie.

„Au fost prea multi oameni politici si lideri de opinie care au exprimat public indoiala fata de aceasta epidemie, au bagatelizat riscul asupra sanatatii dat de acest virus si prin comportamentul pe care l-au avut pur si simplu i-au indemnat pe oameni sa nu respecte regulile”, a mai spus Orban.

Presedintele Iohannis a fost mult mai direct, in aceasta saptamana, si a aratat cu degetul direct catre PSD.

„PSD, nemultumit de reusitele Guvernului PNL, a vrut sa creeze o criza sanitara pentru a avea motiv sa critice Guvernul. PSD – intentionat – a creat o criza sanitara pentru ca la sfarsit sa vina si sa critice Guvernul pentru masuri care nu au putut fi luate. Pentru PSD nu conteaza ca mii de romani s-au imbolnavit, ca sute de romani au murit, pentru PSD a fost important sa creeze o criza ca sa aiba pentru ce critica Guvernul. Acesta este PSD, aceasta este explicatia”, a spus seful statului, intr-o declaratie sustinuta la Palatul Cotroceni.

El a aratat ca noile date cu privire la numarul de cazuri de persoane infectate cu SARS-CoV-2 si persoane decedate reprezinta „un nou record negativ, extrem de ingrijorator”, precizand ca se pune intrebarea cum s-a ajuns la aceasta situatie.

Seful statului a explicat ca in starea de urgenta, cand in vestul Europei existau, din pacate, sute de mii de cazuri, zeci de mii de morti, in Romania a fost epidemie cu decese, dar un numar „foarte limitat”. El a indicat ca lucrurile au mers bine pana acum cateva saptamani, cand social-democratii au cautat „solutii pentru PSD” amanand legislatia.

„Autoritatile isi facusera treaba, lucrurile au mers rezonabil de bine, spitalele, medicii, autoritatile s-au mobilizat. In ansamblu, putem sa spunem ca la inceput lucrurile au mers foarte bine. Pana acum cateva saptamani, pandemia a fost gestionata bine de Guvern, de autoritati. Dar, aceasta situatie nu a convenit PSD-ului. Guvernul si-a facut treaba, presedintele si-a facut treaba, autoritatile si-au facut treaba. Si atunci PSD-ul a cautat solutii pentru PSD, nu pentru romani. Din pacate, trebuie sa recunoastem, PSD controleaza inca majoritati in Parlamentul Romaniei, PSD impreuna cu altii cu care pactizeaza, de exemplu cu UDMR. Sa nu uitam recenta faza cand PSD a incercat sa treaca pe sest o initiativa a UDMR-ului sa dea autonomie asa-zisei secuimi si altele. Si atunci PSD-ul actionat acolo unde are inca putere in Parlament. Au facut harcea-parcea putina legislatie pe care am avut-o pentru a gestiona aceasta pandemie, cu un cinism (…) inimaginabil au tras de timp dupa ce au distrus parte din legislatie ca sa nu apara noua legislatie. Dupa ce i-am criticat aseara, PSD a fost foarte nervos si m-a acuzat ca eu caut vinovati. Nu, stimati pesedisti, nu caut vinovati, ii cunosc si ii arat cu degetul si o sa-i arat si astazi: pe voi”, a afirmat Iohannis.

El a amintit ca pe 25 iunie CCR a stabilit ca anumite articole din Legea 55 sunt neconstitutionale si in aceeasi zi au fost 460 de cazuri noi si zece decese, iar pe 2 iulie Curtea a motivat decizia si in acea zi au fost 450 de cazuri si 20 de decese.

„Guvernul nu a putut in aceasta perioada sa vina cu o noua initiativa, fiindca, stim cu totii, trebuie asteptata motivarea CCR pentru ca si decizia si argumentatia sa fie preluata in noua forma legislativa. Dupa care Guvernul se misca foarte rapid si in patru zile, in 6 iulie, depune initiativa noii legi care stabileste masuri sanitare, in esenta izolarea si carantinarea, in Parlament. In ziua respectiva am avut 250 de noi pacienti si 18 decese. Inca suntem intr-o zona de control. Dupa care ce vedem: PSD incepe sa traga de timp si aceasta lege care putea sa fie trecuta urgent prin Parlament, sa dea Guvernului instrumentul necesar cu care sa lucreze se dezbate timp de doua saptamani, in care pacienti bolnavi pleaca acasa, nu este nimeni amendat, nu mai este nimeni carantinat. (…) Legea ajunge la mine abia in 18 iulie. O promulg imediat si o public. 889 de cazuri in 18 iulie”, a spus Iohannis.

Seful statului a sustinut ca, in aceasta situatie, Guvernului i s-au luat din mana legile timp de aproape trei saptamani.

„Un zidar nu poate sa construiasca o casa fara mortar, cum un tamplar nu poate sa lucreze fara cuie. Asa un Guvern nu poate sa lucreze fara lege. Guvernului i s-au luat din mana legile timp de aproape trei saptamani si practic nu a putut sa gestioneze asa cum a trebuit criza. PSD cu un cinism inimaginabil a tras de timp si a creat aceasta situatie in Parlament”, a afirmat el.

Mai mult despre:

Comentarii: