Liderii USR, mesaje dure la Bruxelles la adresa puterii de la Bucuresti: „E timpul ca UE sa realizeze ca avem o noua combinatie Orban-Putin in estul Europei”

politica

Cristian Ghinea

Lideri ai USR au organizat la Bruxelles o dezbatere, la care au participat si europarlamentaru straini din ALDE si Renew Europe, avand ca tema „starea democratiei din Romania”. Ei au acuzat ca Romania se transforma intr-o democratie iliberala, la fel ca in Ungaria.

La dezbatere au participat Dan Barna, Clotilde Armand, Vlad Voiculescu, Cristian Ghinea, politologul Cristina Preda si europarlamentari USR. „Daca Ursula von der Layen nu-l opreste pe Klaus Iohannis sa distruga democratia in Romania, nu va mai avea sprijinul Renew Europe”, a mentionat Ghinea.

„Aducem starea democratiei din Romania pe agenda de la Bruxelles. UE, atentie! Dictatori wanna be la orizont!

Barna hartuit cativa ani. Nicusor, hartuit pentru ca apara parcurile. Voiculescu si vaccinurile. Clotilde Armand si ”sacii de voturi”. Apoi mai toti primarii si viceprimarii USR, unul cate unul. Dominic Fritz, Flavia Boghiu, Lucian Viziteu. Urmeaza.

Toti sunt victimele hartuirii de catre institutiile statului. DNA, ANI si acuzatii artificiale. Am mai zis asta: daca prind USR-isti ca iau spaga, ii duc eu la DNA. Dar nu accept faptul ca a salva vieti cu vaccinuri poate fi coruptie. Spunea Vlad Voiculescu astazi la Bruxelles ca daca te uiti la suma, el e implicat in cel mai mare caz de coruptie din estul Europei. Un miliard de euro – o suma scoasa de mintea bolnava a lui Ciolacu si preluata aberant de un procuror anti-vaxer de la DNA. Nu accept ca a da ca primar bani la parcuri este coruptie. Si pentru asta l-a acuzat ANI pe Nicusor Dan.

Pare absurd si este absurd. Am vazut la Bruxelles oameni care zambesc cand aud astfel de cazuri. Nu pentru asta am luptat inainte si dupa aderarea la UE, atunci cand am construit mecanismele anticoruptie. E mereu un echilibru fragil in aplicarea legii, iar regimul Iohannis-Ciolacu-Hellvig ne-a adus ”anticoruptia” de tip rusesc, o ”anticoruptie” care nu vede ca Robert Negoita, protectorul protejatei lui Ciolacu (ca inteleg ca asa se spune acum), fura cate un bloc pe malul lacului IOR, dar se face mare ancheta ca o angajata a primariei Bacau sta temporar intr-un apartament al primariei. ”Anticoruptie” in stil rusesc inseamna sa folosesti pulanul legii in mod aberant ca sa omori participarea publica si politica a cetatenilor onesti.

Am lansat azi la Bruxelles acest raport care documenteaza noua paradigma a aplicarii legii in Romania, o paradigma in stil Putin. Am avut alaturi de noi europarlamentari din grupul Renew din Grecia si Ungaria, precum si pe cei doi copresedintii ai familiei liberale europene, ALDE. Au reiterat cu totii avertismentul dat de Catalin Drula saptamana trecuta: daca Ursula von der Layen nu-l opreste pe Klaus Iohannis sa distruga democratia in Romania, nu va mai avea sprijinul Renew Europe.

E timpul ca UE sa realizeze ca avem o noua combinatie Orban-Putin in estul Europei.

Europarlamentarul si co-presedintele ALDE Ilhan Kyuchyuk a afirmat: ”Nu vrem sa vedem o a doua Ungarie in Uniunea Europeana”. Si-a exprimat ingrijorarea asupra evolutiei Romaniei si promisiunea ca, alaturi de ALDE, va face tot ce se poate pentru a nu ne trezi cu o noua Ungaria in Uniunea Europeana. Parlamentarul irlandez si co-presedintele ALDE, Timmy Dooley a reconfirmat la randul lui cele din urma: ”Suntem uniti si ramanem” alaturi de voi (USR) in acest demers. Trebuie sa stopam imediat regresul democratiei.” Totodata, Dan Barna, vicepresedinte ALDE si primul pe lista Aliantei Dreapta Unita, a afirmat ca Uniunea Europeana nu poate inchide ochii la derapajele puterii de la Bucuresti sub pretextul ca aceasta putere asigura sprijin pentru Ucraina.

Pretentia coalitiei socialisto-conservatoare ca se lupta cu extremismul este o parodie. Documentam in raport ca defapt ei trateaza grupul liberal – USR – ca pe o amenintare, punand toate tunurile institutionale si mediatice pe noi, in timp ce umfla opozitia fake a fascistilor de la AUR. Cazul hartuirii judiciare a lui Vlad Voiculescu pe povestea aberanta a vaccinurilor este unul ilustrativ pentru modul in care Marcel Ciolacu il ajuta pe George Simion sa nu cada in irelevanta.

Este doar un inceput: de azi, ducem la Bruxelles campania de constientizare ca Ciolacu si Iohannis nu sunt ce se pretind a fi si sunt doar alti dictatori wanna be din Europa de Est.

Evenimentul a avut loc la Bruxelles marti, 19 martie, iar in cadrul acestuia a fost lansat raportul ‘Starea democratiei in Romania: o viitoare problema pe agenda UE?’”, a transmis Ghinea.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: