Liderul grupului care initiaza referendum pentru demiterea lui Firea ofera detalii. Ce informatii a aflat din interiorul Primariei Capitalei

news

Dan Colceag, membru fondator al organizatiei Asociatia Romania fara ei, ofera detalii despre demersul sau de a strange semnaturi pentru un referendum privind demiterea primarului Capitalei, Gabriela Firea.

Intr-un interviu pentru Vice, Colceag spune ca ideea i-a venit in timpul protestelor din luna februarie. Atunci, dupa o discutie cu colegii din asociatie, a constatat ca pe strazile Bucurestiului iesisera mai multi oameni decat o votasera pe Firea la alegerile locale din vara lui 2016.

„Stiam ca Firea fusese votata de 243 000 de oameni si, atunci cand a aparut pe ecranele televizoarele ca-s 250 000 in Piata, am zis ‘dom’le, stai asa, ca-s mai multi acolo decat au votat-o pe cucoana asta'”, spune Colceag.

El a adaugat ca si ordonantele 6 si 9 i-au determinat sa treaca la astfel de masuri. Prima prevede ca Ministerul Dezvoltarii, condus de vicepremierul Sevil Shhaideh, sa primeasca 30 de miliarde de lei pentru perioada 2017-2020, iar prin cea de-a doua sunt eliminate plafoanele de cheltuieli bugetare ale autoritatilor publice, precum si sanctiunile prevazute de Legea finantelor publice.

In conditiile astea, spune Dan Colceag, cei din Romania fara ei si Bucuresti fara ei s-au gandit ca punctul vulnerabil al acestei strategii sunt fix primarii: „Pana la urma, nu poti sa faci nimic cu un parlamentar, nu poti revoca pe cineva. Cu exceptia primarului.”

Practic, ideea e ca cetatenii sa-i taxeze prin referendumuri de demitere pe primarii tentati sa abuzeze de cele doua cadouri facute de cabinetul Grindeanu.

Organizatorii ar prefera sa nu-si asocieze demersul cu numele vreunui partid politic

Dan Colceag a admis c-au colaborat cu oameni din USR sau PNL pentru a afla informatii din interior despre activitatile Primariei Bucuresti. Au vrut sa vada daca un astfel de demers este intemeiat, daca Firea chiar a incercat sa faca ceva, daca a rezolvat ceva din ce a promis in campania electorala, daca a existat vreun efort de transparentizare a activitatilor. Raspunsurile primite au fost de tipul „nu prea s-a facut nimic”.

„Nu sunt initiative prin care sa demonstreze ca s-ar fi preocupat vreun moment sa faca ce au promis. Ba, dimpotriva, treaba cu transparenta pare sa fi iesit fix pe dos.”

El a mai spus ca n-ar vrea sa se bazeze pe numele vreunui partid politic. Crede ca o astfel de tactica ar dauna mai mult decat ar ajuta.  „N-are legatura cu politica ideea asta. Daca dumnealor vor sa sprijine in vreun fel treaba asta, o pot face, dar fara numele unui partid. Pentru ca deja multa lume-i suparata pe USR. Nu stam sa-i cautam”, a mai spus Colceag.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: