Categories: externe

Liderul Hamas a facut o vizita in Egipt, semn ca s-ar putea ajunge la un nou armistitiu. Discutii privind ostaticii care ar putea fi eliberati

Liderul Hamas a facut miercuri prima sa vizita in Egipt in mai bine de o luna, o interventie personala rara in diplomatie, pe fondul a ceea ce o sursa a descris drept discutii intense privind o noua incetare a focului pentru a permite ca ajutorul umanitar sa ajunga in Gaza si pentru a elibera ostaticii, potrivit The Guardian.

Ismail Haniyeh, care locuieste in Qatar, intervine in mod obisnuit public doar atunci cand progresul pare probabil. El a calatorit ultima data in Egipt la inceputul lunii noiembrie, inainte de anuntul singurului acord privind incetarea focului in razboi de pana acum, o pauza de o saptamana in care au fost eliberati peste 100 de ostatici.

Jihadul Islamic, un grup militant palestinian mai mic la care tine ostatici in Gaza, a declarat ca liderul sau va vizita Egiptul in zilele urmatoare pentru a discuta despre un posibil incheiere a razboiului, potrivit AP.

O sursa informata despre negocieri a spus ca trimisii discutau care dintre ostaticii inca detinuti de militantii din Gaza ar putea fi eliberati intr-un nou armistitiu si ce prizonieri ar putea elibera Israelul in schimb.

Israelul insista ca toate femeile si barbatii bolnavi ramasi printre ostatici sa fie eliberati, a spus sursa, refuzand sa fie identificata. Palestinienii condamnati pentru infractiuni grave ar putea fi pe lista prizonierilor care urmeaza sa fie eliberati. Sursa a descris negocierile ca fiind intense si a spus ca un progres ar putea fi posibil in cateva zile.

Ramane insa o prapastie uriasa intre pozitiile publice ale celor doua parti cu privire la orice oprire a luptei. Hamas respinge orice alta pauza temporara si spune ca va discuta doar o incetare permanenta a focului. Israelul a exclus acest lucru si spune ca va accepta doar pauze umanitare limitate pana cand Hamas va fi infrant.

„Pozitia Hamas ramane aceeasi: nu doresc pauze umanitare. Hamas doreste incheierea completa a razboiului israelian din Gaza”, a spus un oficial palestinian.

Haniyeh a fost „la Cairo astazi pentru a asculta daca Israelul a facut noi propuneri sau daca exista propuneri si din partea Egiptului. Este devreme sa vorbim despre asteptari”, a spus oficialul palestinian.

Un inalt oficial israelian a repetat pozitia guvernului potrivit careia razboiul se poate incheia doar odata cu eliberarea tuturor ostaticilor si distrugerea Hamas. „Asa cum a spus premierul, razboiul se va incheia cu o victorie totala”, a spus oficialul.

Si Casa Alba a spus ca exista discutii „foarte serioase” privind o pauza umanitara in Gaza si eliberarea ostaticilor intre Israel si Hamas. „Sunt discutii si negocieri foarte serioase si speram ca vor duce undeva”, a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe pentru securitate nationala, John Kirby, reporterilor de la bordul Air Force One.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Sondaj comandat de PNL. Burduja anunta ca a trecut pe locul 3: „Sunt la 7% distanta de locul 1”

Candidatul PNL la Primaria Capitalei, Sebastian Burduja, a transmis pe grupurile interne ale PNL rezultatele…

57 de secunde ago

Loviturile asupra aerodromului Belbek din Crimeea au distrus 3 avioane rusesti, arata imaginile din satelit. Au fost folosite rachete ATACMS

Imaginile din satelit din 16 mai ale urmarilor presupuselor lovituri cu rachete ucrainene asupra aerodromului…

38 de minute ago

Lovitura pentru Antena 1, Ovidiu Oanta s-a razgandit si ramane la Pro TV: „Chibzuinta e cea care primeaza”

Ovidiu Oanta sugereaza intr-o postare pe Facebook, vineri, ca s-a razgandit si ramane la Pro…

26 de minute ago

Un general NATO de rang inalt anunta ca trupele rusesti nu au numarul si nici abilitatile necesare pentru a ocupa Harkovul

Este putin probabil ca fortele rusesti sa realizeze un "avans strategic" in regiunea ucraineana Harkov,…

21 de minute ago

Noul guvern olandez refuza sa mai accepte normele UE in materie de azil si va limita drastic numarul de studenti straini primiti la facultatile olandeze

Noul guvern olandez condus de partidul nationalist PVV al lui Geert Wilders urmareste reducerea masiva…

22 de minute ago

Statele membre NATO iau in considerare trimiterea de instructori militari in Ucraina

Unele state membre NATO discuta posibilitatea de a trimite instructori sau contractori militari in Ucraina…

3 ore ago