Liderul nord-coreean Kim Jong Un cere un arsenal nuclear mai mare pentru a „invinge fortele agresive imperialiste ale SUA si armata lor de marionete”

externe

Coreea de Nord, lansare, satelit spion, esec

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a cerut dezvoltarea de noi rachete balistice intercontinentale si un arsenal nuclear mai mare pentru a contracara amenintarile conduse de SUA, a declarat, duminica, presa de stat, citata de Reuters.

La o reuniune a Partidului Muncitorilor, Kim a evidentiat necesitatea de a asigura o „putere militara coplesitoare” pentru a-si apara suveranitatea si securitatea.

Intalnirea a avut loc pe fondul tensiunilor transfrontaliere legate de incursiunea de saptamana trecuta a dronelor nord-coreene in sud si a seriei de lansari de rachete de catre Nord, inclusiv rachete balistice intercontinentale (ICBM).

In timpul unor convorbiri telefonice cu sefii armatei, presedintele Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, a cerut „pregatire mentala solida si pregatire practica” pentru a se asigura ca orice provocari nord-coreene vor fi intampinate cu represalii, potrivit unui comunicat al biroului sau.

Kim a acuzat Washington si Seul ca incearca sa „izoleze si sa inabuse” Phenianul cu mijloacele americane de atac nuclear desfasurate in mod constant in Coreea de Sud, numind-o „fara precedent in istoria omenirii”.

El a promis ca va dezvolta un alt sistem ICBM „a carui misiune principala este contraatacul nuclear rapid”, in cadrul unui plan de consolidare a fortei nucleare a tarii, a declarat agentia oficiala de presa KCNA.

„Situatia necesita dublarea eforturilor pentru a intari forta militara, ca raspuns la miscarile militare ingrijoratoare ale SUA si ale altor forte ostile”, se arata in comunicat.

Coreea de Sud a devenit „inamicul nostru neindoielnic”, fiind „hotarata sa concentreze arme imprudente si periculoase” si sa faca miscari militare ostile, a spus Kim. „Acest lucru evidentiaza importanta si necesitatea unei productii in masa de arme nucleare tactice, fiind nevoie de o crestere exponentiala a arsenalului nuclear al tarii”, a mai spus liderul nord-coreean, adaugand ca acestea ar fi o „orientare principala” a strategiei nucleare si de aparare din 2023.

Ca parte a planului, tara va lansa, de asemenea, primul sau satelit militar „in cel mai scurt timp posibil”, a spus KCNA.

Informatiile au aparut la cateva ore dupa ce Coreea de Nord a lansat o racheta balistica cu raza scurta de actiune in largul coastei sale de est, in ziua de Anul Nou. Sambata a lansat si trei rachete balistice, incheind un an marcat de un numar record de teste cu rachete.

Potrivit KCNA Coreea de Nord testeaza un nou lansator multiplu de rachete, de 600 mm, capabil sa transporte arme nucleare.

Kim a laudat industria de armament pentru livrarea a 30 de unitati ale sistemului, numind-o „arma de baza, ofensiva”, care cuprinde toata Coreea de Sud in raza sa de actiune si are capacitatea de a efectua o lansare precisa.

„Ne-am declarat vointa noastra hotarata de a raspunde cu arme nucleare la arme nucleare si cu o confruntare totala la o confruntare totala”, a spus Kim la ceremonia de livrare care a avut loc sambata, ordonand arme mai puternice pentru a „invinge fortele agresive imperialiste ale SUA si armata lor de marionete”.

Legaturile inter-coreene au fost de mult timp dificile, dar au devenit si mai tensionate de cand Yoon a preluat mandatul in mai, promitand o linie mai dura impotriva Phenianului.

Recenta incursiune a dronelor a reaprins criticile asupra apararii aeriene a Coreei de Sud, iar Yoon a cerut din nou, duminica, armatei, sa fie pregatite sa riposteze.

„Armata noastra trebuie sa riposteze cu hotarare impotriva oricarei provocari din partea inamicului, cu hotararea de a lupta”, le-a spus Yoon comandantilor militari.

Cea mai recenta racheta lansata din zona Ryongsong a capitalei Phenian, a zburat aproximativ 400 de kilometri, a declarat Comandamentul interarme (JCS) din Coreea de Sud. JCS a condamnat ferm seria de teste cu rachete drept „provocari grave” si a cerut o oprire imediata.

Paza de coasta a Japoniei a declarat ca racheta a atins o altitudine de aproximativ 100 km si a zburat in jur de 350 km. Ministrul Apararii, Yasukazu Hamada, a declarat ca Tokyo a protestat fata de Coreea de Nord cu privire la lansarea rachetei prin canalele diplomatice de la Beijing.

Comandamentul Indo-Pacific al SUA a declarat ca lansarea nu reprezinta o amenintare imediata pentru personalul sau teritoriul american, dar a subliniat impactul destabilizator al programului de armament al Coreei de Nord.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: