Liderul rezistentei anti-talibane: „Prefer sa mor decat sa ma predau”. Acuza SUA ca au refuzat sa-i dea armament greu: „Armele au ajuns in mainile talibanilor”

externe

Rezistenta impotriva talibanilor in Valea Panjshir, la nord-est de Kabul, „nu va inceta”, a afirmat unul dintre liderii acesteia, Ahmad Massoud, fara a exclude totusi posibilitatea de a discuta cu noua guvernare a Afganistanului, relateaza France Presse.

„Nu se pune problema de a inceta lupta. Rezistenta noastra aici, in Panjshir, nu face decat sa inceapa”, a afirmat intr-un interviu acordat revistei Paris Match fiul comandantului Ahmed Shah Massoud, personalitate emblematica a rezistentei afgane, asasinat in 2001.

Referitor la zvonurile despre o eventuala capitulare in fata talibanilor, care au incercuit Valea Panjshir, Ahmad Massoud le-a calificat drept „propaganda si dezinformare”.

„As prefera sa mor decat sa ma predau”, i-a spus Massoud filosofului francez Bernard-Henri Levy in primul sau interviu de cand talibanii au preluat controlul asupra Kabulului. „Sunt fiul lui Ahmad Chah Massoud. Predarea nu este un cuvant din vocabularul meu”.

Massoud a afirmat ca „mii” de oameni se alatura Frontului sau de Rezistenta Nationala in valea Panjshir, care nu a fost niciodata capturata de fortele sovietice invadatoare in 1979 sau de talibani in timpul primei lor perioade la putere, intre 1996-2001.

In weekendul trecut, un purtator de cuvant al Frontului National al Rezistentei (FNR), Ahmad Massoud fiind unul dintre liderii acestuia, declarase pentru AFP ca miscarea sa este pregatita sa reziste oricarei agresiuni a talibanilor, dar este dispusa si sa negocieze cu acestia cu privire la formarea unui guvern incluziv.

„A vorbi este un lucru. Se poate vorbi. In toate razboaiele se vorbeste. Dar a capitula este altceva. Si va repet ca nu se pune problema – pentru comandantii mei si pentru mine – sa capitulam”, a declarat Massoud, care se autodescrie pentru Paris Match drept un „om al pacii”.

„Nu voi accepta niciodata o pace impusa, al carei singur merit ar fi sa aduca stabilitatea”, a reiterat el.

„Nu pot sa uit de altfel eroarea istorica a acelora care, in urma cu doar opt zile, la Kabul, le ceream arme. Ei mi le-au refuzat. Si aceste arme, aceasta artilerie, aceste elicoptere, aceste tancuri de fabricatie americana sunt in prezent in mainile talibanilor”, si-a exprimat regretul Massoud.

Insurgentii care au cucerit Kabulul in 15 august controleaza aproape toata tara, doar o zona a rezistentei s-a format in Valea Panshir, in jurul FNR condus de Ahmad Massoud si Amrullah Saleh, vicepresedinte al fostei guvernari.

Talibanii afirmasera luni ca ar fi incercuit Panjshir, dar ca ar prefera luptelor negocierea.

In cei cinci ani cand talibanii s-au aflat la putere in Afganistan, intre 1996 si 2001, Panjshir a fost unul dintre rarele teritorii pe care talibanii nu l-au controlat niciodata.

Mai mult despre:

Comentarii: