Categories: externe

Liderul separatist al sarbilor bosniaci, Milorad Dodik, promite ca isi va sfasia tara, in ciuda avertismentelor SUA

Liderul separatist al sarbilor bosniaci, Milorad Dodik, a promis ca va continua sa slabeasca tara afectata de razboi pana la punctul in care aceasta se va sfasia, in ciuda angajamentului Statelor Unite de a preveni un astfel de rezultat, potrivit AP.

„Nu sunt irational, stiu ca raspunsul Americii va fi sa foloseasca forta… dar nu am niciun motiv sa ma sperii de asta pentru a sacrifica interesele nationale (sarbe)”, a declarat Milorad Dodik, presedintele partii conduse de sarbi a Bosniei, pentru The Associated Press.

El a spus ca orice incercare de a folosi interventia internationala pentru a intari in continuare institutiile comune, multietnice ale Bosniei, va fi intampinata de decizia sarbilor bosniaci de a le abandona complet si de a readuce tara la starea de dezunire si disfunctionalitate in care se afla la sfarsitul razboiul interetnic din anii 1990.

Pentru ca democratiile occidentale nu vor fi de acord cu asta, a adaugat el, „in urmatoarea etapa, vom fi fortati de reactia lor sa declaram independenta deplina” a regiunilor controlate de sarbi din Bosnia.

Razboiul bosniac a inceput in 1992, cand sarbii bosniaci sustinuti de Belgrad au incercat sa creeze o regiune „pura din punct de vedere etnic” cu scopul de a se alatura Serbiei vecine prin uciderea si expulzarea croatilor si bosniacilor, care sunt in mare parte musulmani. Peste 100.000 de oameni au fost ucisi si peste 2 milioane, sau peste jumatate din populatia tarii, au fost alungati din casele lor inainte de a se ajunge la un acord de pace la Dayton, Ohio, la sfarsitul anului 1995.

Acordul a impartit Bosnia in doua entitati – Republica Srpska condusa de sarbi si Federatia bosniaco-croata – carora li s-a acordat o autonomie larga, dar au ramas legate de unele institutii comune, multietnice. De asemenea, a instituit Biroul Inaltului Reprezentant (OHR), un organism international insarcinat cu punerea in aplicare a acordului de pace, caruia i-au fost acordate puteri largi de a impune legi sau de a demite oficialii care au subminat fragilul echilibru etnic postbelic, inclusiv judecatori, functionari publici si membri ai parlamentului.

De-a lungul anilor, OHR a facut presiuni asupra liderilor etnici din Bosnia pentru a construi institutii comune, la nivel de stat, inclusiv armata, agentiile de informatii si securitate, sistemul judiciar de varf si administratia fiscala. Cu toate acestea, pentru ca Bosnia sa isi atinga obiectivul declarat de aderare la Uniunea Europeana este necesara consolidarea in continuare a institutiilor existente si crearea altora noi.

Dodik a parut vineri netulburat de declaratia postata cu o zi mai devreme pe X de James O’Brien, secretarul de stat adjunct al SUA pentru afaceri europene si eurasiatice, ca Washingtonul va actiona daca cineva incearca sa schimbe „elementul de baza” din acordul de pace din 1995 pentru Bosnia si ca nu exista „drept de secesiune”.

„In randul sarbilor, un lucru este clar si definit si este o constientizare tot mai mare a faptului ca anii si deceniile care ne asteapta sunt anii si deceniile unificarii nationale a sarbilor”, a spus Dodik.

„Bruxellesul foloseste promisiunea aderarii la UE ca un instrument de unitarizare a Bosniei”, a spus Dodik, care este ferm pro-rus, adaugand ca „in principiu, politica noastra este ca vrem sa aderam (la UE), dar nu mai vedem asta ca singura noastra alternativa.” UE, a spus el, „s-a dovedit capabila sa lucreze impotriva propriilor interese”, alaturandu-se Washingtonului impotriva Moscovei, cand Rusia si-a lansat invazia in curs a Ucrainei.

Dodik, care a cerut separarea entitatii sarbe de restul Bosniei de peste un deceniu, s-a confruntat cu sanctiuni britanice si americane pentru politicile sale, dar a avut sprijinul Rusiei.

Exista temeri larg raspandite ca Rusia incearca sa destabilizeze Bosnia si restul regiunii pentru a muta macar o parte din atentia lumii de la razboiul sau din Ucraina.

„Fie ca Statelor Unite si Regatului Unit al Marii Britanii le place sau nu, vom transforma granita administrativa dintre (cele doua) entitati ale Bosniei in granita noastra nationala”, a spus Dodik.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Elicopterul care il transporta pe presedintele iranian Raisi, in Azerbaidjan, implicat intr-un incident. Acesta ar fi efectuat o aterizare fortata

Elicopterul care il transporta pe presedintele iranian Ebrahim Raisi, in timpul vizitei acestuia in Azerbaidjan…

2 ore ago

Israelul a lovit o tabara de refugiati din centrul Fasiei Gaza. Cel putin 31 de morti

Lovituri aeriene israeliene au provocat, duminica dimineata, moartea a cel putin 31 de persoane in…

2 ore ago

Cod galben de ploi si grindina in mai multe zone din tara. Ciclonul care a facut ravagii in vestul Europei ameninta si Romania

Ciclonul care a lovit Europa se apropie de Romania, dar vestea buna este ca acesta…

3 ore ago

Razboi hibrid. Rusia a alimentat tensiunile din Noua Caledonie, Franta si-a trimis acolo trupele de elita – Video

Parisul a trimis unitati de elita in Noua Caledonie pentru a recupera drumul de la…

4 ore ago

Doua rachete rusesti au lovit, astazi la pranz, un centru de recreere de langa Harkov. Cel putin cinci civili morti si 16 raniti

Cel putin cinci persoane au fost ucise si 16 ranite, duminica, intr-o zona de recreere…

4 ore ago

Flota ruseasca a Marii Negre, lovita din nou. Ucrainenii au distrus dragorul „Kovrovets”

Inca o nava a Flotei Marii Negre a Federatiei Ruse a fost atacata, relateaza site-ul…

4 ore ago