externe

Liderul suprem al talibanilor si-a facut aparitia in public. Talibanii vor sa combata zvonurile ca acesta a murit

”Liderul suprem” al talibanilor, un personaj ”invizibil”, mollahul Hibatullah Akhundzada, care nu a aparut niciodata in public in mod oficial de la numirea sa in functie in 2016, a participat la o ceremonie la Kandahar, in sudul Afganistanului, au anuntat lideri talibani, relateaza AFP, citata de news.ro.

”Comandorul credinciosilor, seicul Hibatullah Akhundzada, a aparut la o mare adunare, la celebra madrassa Hakimiya, si a vorbit timp de zece minute cu vitejii soldati si discipoli”, a anuntat duminica, intr-un comunicat, Guvernul taliban, care publica drept o dovada o inregistrare audio.

In acest clip audio se aude in mod foarte indistinct mollahul, spunand rugaciuni si dand binecuvantari.

Potrivit unei surse locale, mollahul Hibatullah Akhundzada a sosit la aceasta scoala coranica din Kandahar cu un convoi de doua masini, in conditii de securitate drastice, iar nicio fotografie nu a fost autorizata.

Talibanii, care au pastrat mult timp tacerea asupra locului in care se afla mollahul, au anuntat in septembrie ca Hibatullah Akhundzada traeste ”de la bun inceput” la Kandahar si ca urma sa apara ”in curand in public”.

Pana cand i-a succedat in 2016 lui Mansour – ucis intr-un atac aerian american cu drona in Pakistan -, Hibatullah Akhundzada era relativ necunoscut, el fiind mai implicat in chestiuni judiciare si religioase decat in manevre militare.

Odata ajuns la putere, mollahul Akhundzada a obtinut rapid loialitatea egipteanului Ayman al-Zawahiri, liderul Al-Qaida, care l-a catalogat drept ”emirul credinciosilor” si i-a consolidat, astfel, credibilitatea in lumea jihadista si sunnita.

In functia de ”lider suprem”, mollahul Akhundzada este insarcinat sa mentina unitatea in cadrul miscarii islamiste, o misiune complexa in contextul unor lupte interne care au fractureaza puternic miscarea jihadista de ani de zile si care persista dupa revenirea la putere a talibanilor in Afganistan, la jumatatea lui august.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

4 ore ago

Julian Assange castiga dreptul de a face recurs impotriva extradarii

Julian Assange a castigat o victorie importanta in lupta sa juridica impotriva incercarilor SUA de…

4 ore ago

Moartea presedintelui iranian Ebrahim Raisi ar putea declansa cursa curse pentru succesiunea lui Khamenei

Moartea presedintelui iranian Ebrahim Raisi intr-un accident de elicopter bulverseaza planurile celor din linia dura…

4 ore ago

Inca o mazilire la Moscova, Putin l-a dat afara si pe ministrul adjunct al Apararii. Acesta este cel mai apropiat colaborator al fostului ministru, Serghei Soigu

Presedintele rus Vladimir Putin l-a demis pe ministrul adjunct al Apararii, Iuri Sadovenko. Acesta a…

2 ore ago