Liiceanu: „Romanii recapata contururile unui popor. E o nebunie ca un om sa se apuce sa se joace cu un popor intreg”

news

Intr-un interviu acordat pentru RFI, Gabriel Liiceanu considera ca romanii isi recapata eu-l colectiv prin manifestatiile de strada provocate de modificarea Codului Penal prin OUG.

“Le privesc ca pe un eveniment exceptional in istoria acestor 27 de ani, pentru ca dupa mintea mea, e a doua sau a treia oara cand vedem cum se capata calitatea de cetatean. Romanii, lui Noica ii placea sa spuna asta, risca sa devina dintr-un popor o populatie. Acum, ei recapata contururile unui popor. Deci ne recastigam eu-l colectiv care face profilul unui popor. Nu mai suntem niste atomi dezbinati, fiecare mergand pe drumul lui, ci avem constiinta lucrurilor care ne unesc. Pentru asta ar trebui sa le multumim acestor oameni, pesedistilor din jurul lui Dragnea si lui Dragnea insusi, ne-a facut sa capatam constiinta ca suntem laolalta si ca aratam frumos, suntem reprezentati si ne cerem drepturile. Asta este un lucru formidabil!”, spune scriitorul.

Liviu Dragnea afirma recent ca manifestantii sunt victimele unei manipulari. Gabriel Liiceanu critica pozitia liderului PSD:

“Asta e cea mai mare enormitate, este un mod de a-i jigni, e ca si cum le-ai refuza unor oameni dreptul de a simti laolalta. Ceea ce-i uneste pe acesti oameni, ceea ce-i face sa reactioneze nu este manipularea. S-a facut ca de obicei aluzie si la manipularea externa. Aceste basme invechite, care tot bantuie in propaganda oamenilor astora veniti de pe alt mal al istoriei nu tin cont de faptul ca avem un eu moral, exista o constiinta morala. O colectivitate dispare daca nu traieste dupa legi morale”.

“S-a vorbit mult in ultima vreme, mai ales din partea celor care justifica Ordonanta ca ceea ce se petrece in Piata este o manipulare. Si se invoca mereu un factor extern. Intr-adevar si eu cred ca e vorba de o manipulare, dar cei care ne manipuleaza sunt niste personaje ascunse in miezul fiintei noastre. Personajul ala care ne manipuleaza pe aia care iesim in Piata se numeste constiinta. Acest manipulator, in clipa in care vrei sa te culci, te intreaba daca nu crezi ca e cazul sa nu fii un spectator pasiv la o cabala a hotiei. Manipulatorul asta te ia de gat cand te intorci acasa si te intreaba daca viata ta e in ordine in clipa de fata. Asta e un manipulator care ii anima pe cei din Piata si de care cei care au pus mana pe Guvern nu au idee, nu cunosc manipulatorul constiintei”, spune scriitorul.

“Incarcatura pe care au capatat-o in clipa de fata cetatenii Romaniei ramane, nu este un lucru care dispare in functie de vreme sau de rabdarea oamenilor care merg pe strada. Nu vor mai merge? Incarcatura ramane in ei. Reactivitatea lor de acum inainte exista”, crede filozoful.

Intrebat care este cel mai negru scenariu in opinia sa, Gabriel Liiceanu a raspuns: “O destabilizare a societatii, o tulburare teribila a apelor sociale, o cadere economica masiva pe acest fond, pierderea investitorilor straini, astea sunt lucrurile cele mai rele, incercarea de a retrage si alte drepturi cetatenesti, dar nu mai suntem in situatia unei tari izolate si nici a unui popor aruncat in beciurile Securitatii (…). Ceea ce face Dragnea in clipa de fata, imi placea sa spun astazi la o emisiune tv, joaca poker la rupere cu poporul roman, e un fel de skandenberg, ori eu, ori voi. Or, e o nebunie ca un om sa se apuce sa se joace cu un popor intreg sau cel putin cu o masiva parte a lui. N-are sanse sa castige”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: