Liiceanu surprinde esenta malefica a PSD: „Dupa ce l-au smintit de mic pe bietul Ponta, acum il termina pe Grindeanu!”. Ce i-a spus un psihiatru

politica

Intr-un text publicat pe contributors.ro, scriitorul Gabriel Liiceanu comenteaza acid anuntul lui Sorin Grindeanu privind retragerea ordonantei.

Liiceanu scrie ca a privit discursul premierului cu ochii unui parinte, pentru ca fiul sau are aceeasi varsta cu a premierului.

„Sorin Grindeanu are exact varsta fiului meu: 43 de ani. Asa incat, cand l-am vazut ieri la ora 20.30 (se pare ca timp de zece minute, de emotie, nu putuse deschide usa dinspre scena) aparand in fata presei ca sa dea comunicatul cu abrogarea, mi-a fost imposibil sa nu-mi imginez o clipa ce-as fi simtit daca l-as fi vazut pe fiul meu in locul lui.

(…) „Opriti macelul!”, mi-a venit sa strig. „Aruncati prosopul! Nu vedeti ca nu mai poate? Vreti sa-l omorati? Dragnea, monstrule, lasa copilul in pace! Treci si retracteaza-ti singur ordonanta pe care l-ai pus sa o dea si care-ti poarta numele! Lasule! Il omori in fata intregii natiuni! Nu vezi ca e masochist? De ce te pui la mintea lui? Alo! Domnu᾽Grindeanu-tatal! Ia-ti copilul acasa! Nu vezi ca ti-l termina astia la Bucuresti?”

V-am spus ca eram stapanit, gandindu-ma ca are varsta fiului meu, de o irepresibila empatie. Intrasem, fara sa vreau, in rol de tata. Am uitat o clipa ce ne facuse baietelul asta ferches de vreo doua saptamani incoace, cu freza lui impecabila, cu costumul bine croit si cu nodul cravatei bine centrat. Am trecut si peste faptul ca i-a scapat un „ca si prim-ministru”, jignindu-mi, a cata mia oara in acesti ultimi ani, frumoasa mea limba romana. Am uitat ca venise la Bucuresti purtand vie in suflet memoria bunicului mort la Sighet, cu gandul sa-si salveze „colegii de partid”, cu unchiul Dragnea in frunte, de la cativa ani buni de puscarie. Ca apoi sa treaca toti la furat, dar cinstit, sistematic, ocrotiti de legi date de ei, cu bugetul blindat si aprobat de ei. Uitasem tot. Deocamdata mi se parea ca o huiduma imi calca copilul in picioare si continua sa-l loveasca cu pumnii odata cazut la pamant. Se simtea ca e terorizat. Cine dracului il pusese sa intre in tot rahatul asta? Odata ajuns la pupitru, clipise in fata reflectoarelor, a bliturilor, se simtise prins in lentila nemiloasa a zecilor de camere de filmat. O vena pe tampla incepuse sa-i zvacneasca. Pesemne ca din spate, il manase spre pupitru, nemiloasa, privirea mov a lui Dragnea ascuns dupa usa.

„Opriti criminalul, smulgeti-i victima din gheare!”, imi repetam intr-una plimbandu-ma de colo pana colo prin fata televizorului. Nu puteam asista la o crima in direct in fata intregii natiuni! I-am dat telefon unui prieten medic psihiatru. Il vazuse si el. Era la randul lui tulburat. Mi-a certificat ca bietul baiat – se vedea cu ochiul liber – era, in urma stresului insuportabil provocat de manifestanti, intr-un grad avansat de nevroza.

„O nevroza astenica extrema, o tulburare de somatizare ca la carte. Omul nu mai stie cine este, ce-si doreste sa faca si ce nu”, mi-a precizat prietenul. „De-aici si frecventa in vorbire a verbelor ‘vreau’, ‘doresc’, menite sa acopere tocmai vidul de vointa si dorinta. Sarmanul Grindeanu e un caz tipic de incapacitate de gestionare a ambitiilor. Cand ajung in faza asta si nu apuca sa se trateze, bolnavii cad lesne victime ale manipularii unor personalitati puternice si fara scrupule. – „Deci Dragnea e de vina, pentru ca s-a folosit de el si l-a expus in halul asta… Nu va raspunde oare in fata partidului si a lui Grindeanu-tatal care-i incredintase baiatul?” – „Din punct de vedere politic-deontologic, mi-a raspuns cu o voce grava prietenul, nu este. Victima a recunoscut ca fusese antrenata in PSD vreme de 20 de ani. Ca sef de partid, Dragnea este astfel exonerat de orice raspundere.”

Am inchis, cu sufletul innegurat, telefonul. Doamne, ce fac oamenii astia cu tinerii tarii noastre! Dupa ce l-au smintit de mic pe bietul Ponta, acum il termina pe Grindeanu! Ca sa ma linistesc, i-am dat un telefon lui fiu-meu. Voiam sa ma asigur ca nu intrase intre timp in PSD”, a scris Liiceanu pe contributors.ro.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Comentarii: