„Limba moldoveneasca” devine „limba romana” in Constitutia Moldovei: „O nedreptate istorica este corectata”

externe

Deputati ai Partidului Actiune si Solidaritate (PAS) au inregistrat in parlament un proiect de lege ce prevede ca in textele legilor Republicii Moldova, inclusiv in Constitutie, sintagma ‘limba moldoveneasca’ sa fie substituita cu ‘limba romana’, transmite Moldpres.

Respectivul proiect de lege, destinat sa corecteze o ‘nedreptate istorica’, urmeaza sa implementeze decizia din 2013 a Curtii Constitutionale, care a decis ca textul Declaratiei de Independenta primeaza in fata Constitutiei. In Declaratia de Independenta, limba de stat este cea romana, precizeaza portalul Deschide.md, citat de Agerpres.

Potrivit documentului, care urmeaza sa fie examinat in comisiile parlamentare, sintagmele ‘limba de stat’, ‘limba oficiala’ si ‘limba materna’, la orice forma gramaticala, vor fi inlocuite cu ‘limba romana’, la forma gramaticala corespunzatoare.

De asemenea, se va constata desuetudinea textului ‘functionand pe baza grafiei latine’ din articolul 13 alineatul (1) din Constitutia Republicii Moldova.

‘Prezenta initiativa legislativa nu constituie o initiativa ordinara de modificare a Constitutiei, ci una tehnica, care rezulta din obligativitatea executarii si/sau implementarii actelor Curtii Constitutionale’, se arata in document.

In proiect este prevazut ca Agentia Resurse Informationale Juridice va asigura in sistemul informational ‘Registrul de stat al actelor juridice’ operarea modificarilor referitoare la limba de stat in toata legislatia Republicii Moldova, inclusiv in Constitutia Republicii Moldova. De asemenea, in Codul muncii si in Hotararea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sarbatoare si la zilele de odihna in Republica Moldova, sintagma ‘limba noastra’ urmeazaƒ a fi inlocuita cu ‘limba romana’.

Proiectul in cauza vine sa armonizeze legislatia cu deciziile Curtii Constitutionale a Republicii Moldova, care a stabilit in 2013 ca Declaratia de Independenta prevaleaza asupra Constitutiei si ca notiunea de limba romana, care se regaseste in textul Declaratiei de Independenta, trebuie transpusa in Constitutie, potrivit Deschide.md.

„Limba romana ca limba de stat” si „reintroducerea alfabetului latin” sunt primele incluse in enumerarea din Declaratia de Independenta a „elementelor de identificare” ale statului, rezultand, in mod evident, ca aceste elemente au fost considerate esentiale in definirea identitatii constitutionale a noului stat si a populatiei acestuia, fiind puse alaturi, de exemplu, de drapelul, stema si denumirea oficiala a statului, avand un rol cheie in sistemul valoric creat prin proclamarea independentei Republicii Moldova”, se mentioneaza in nota informativa a proiectulului, mentioneaza media citate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: