externe

Lira turceasca atinge un nou minim istoric fata de dolarul american

Lira turceasca a atins joi un nou minim istoric fata de dolarul american, tranzactionandu-se la 30,005 pentru un dolar cu putin inainte de ora locala 12.00, relateaza CNBC.

Este pentru prima data cand lira a depasit pragul de 30 fata de dolar, care a crescut cu 0,17% fata de moneda turceasca fata de sedinta din ziua precedenta.

Asediata, lira a scazut cu aproximativ 37% fata de referinta americana in ultimul an, in timp ce factorii de decizie monetara incearca sa combata inflatia de doua cifre prin cresterea constanta a ratelor dobanzilor.

Abordarea urmeaza dupa mai multi ani de politica neortodoxa, in timpul carora Ankara a refuzat sa inaspreasca ratele in ciuda inflatiei galopante. Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a numit in mod obisnuit cresterile de dobanda „mama tuturor relelor”.

Inflatia in aceasta tara de aproximativ 84 de milioane de locuitori a crescut la 64,8% pe baza anuala in decembrie, de la 62% in noiembrie. Este totusi o imbunatatire fata de anul precedent, dupa ce inflatia turca a atins un varf de 85,5% in octombrie 2022.

Lira turceasca a pierdut peste 80% din valoarea sa fata de dolar in ultimii cinci ani, crescand costurile importurilor si ale datoriei externe si slabind dramatic puterea de cumparare a turcilor obisnuiti.

O noua echipa de finante a fost numita in luna iunie a anului trecut, iar banca centrala a Turciei s-a angajat intr-o pivotare brusca, tragand ratele mai sus sub conducerea noului guvernator Hafize Gaye Erkan. De atunci, rata dobanzii de referinta a tarii a fost majorata de la 8,5% la 42,5%.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Rusia tine sa dea lectii de umanitate Parisului: „Franta sa se abtina de la utilizarea fortei impotriva protestatarilor din Noua Caledonie”

Rusia cere Frantei sa se abtina de la utilizarea fortei impotriva protestatarilor din Noua Caledonie…

44 de minute ago

Diana Sosoaca, activata international impotriva „vestului colectiv”. „Pe aici nu se trece!”

Dupa o „vizita speciala” in Serbia, senatoarea de Iasi, Diana Sosoaca a trimis o scrisoare…

41 de minute ago

Tentativa de lovitura de stat in Congo. Armata: „Actiunea a fost inabusita in fasa”

Armata congoleza afirma ca a "dejucat o lovitura de stat" duminica dimineata devreme si a…

O oră ago

„Viata premierului slovac Robert Fico nu mai este in pericol”, anunta vicepremierul. „Dar starea sa ramane grava si necesita ingrijiri intensive”

Viata premierului slovac Robert Fico nu mai este in pericol, la patru zile dupa atentatul…

O oră ago

OpenAI desfiinteaza echipa axata pe riscurile AI pe termen lung, la mai putin de un an dupa ce a anuntat-o

OpenAI si-a desfiintat echipa axata pe riscurile pe termen lung ale inteligentei artificiale la doar…

41 de minute ago