Lista cu 15 tari „sigure” din afara UE ai caror cetateni ar putea intra fara restrictii in spatiul european. SUA nu e pe lista

externe

Europenii nu reusesc sa ajunga la un acord asupra unei liste de tari al caror nivel de contaminare cu COVID-19 ar permite sa fie considerate „sigure” pentru ca rezidentii lor sa poata intra in Uniunea Europeana in iulie, au facut cunoscut surse diplomatice de la Bruxelles, scrie AFP, citata de Agerpres.

Vineri seara, ambasadorii tarilor din UE si spatiul Schengen au propus o lista cu circa 15 state, dar fara SUA unde pandemia pare sa fi scapat de sub control, si care include China sub anumite conditii.

Presedintia croata a UE le-a dat termen statelor membre pana sambata seara pentru a se pronunta printr-un vot, dar unele dintre acestea au solicitat mai mult timp.

„Consultarile continua si se vor prelungi pana luni”, a declarat pentru AFP o sursa diplomatica europeana.

„Este dificil de prezis un final, dar presedintia spera sa se poata trece luni la vot”, a adaugat sursa.

Lista propusa contine 14 tari (Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelanda, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia, Uruguay) la care se adauga China, sub rezerva reciprocitatii, potrivit unei surse diplomatice. Calatori din Andorra, Monaco, Vatican si San Marino ar urma sa fie de asemenea admisi.

Lista nu include SUA, cea mai afectata tara de pandemia noului coronavirus din punct de vedere al numarului de decese si de infectari, cu 125.255 de decese pentru 2.492.246 de cazuri inregistrate pana sambata seara, dar nici Brazilia sau Rusia.

Aceasta ar urma sa fie revizuita la fiecare doua saptamani.

Controlul la frontiera este o competenta nationala a statelor, iar UE se straduieste sa se coordoneze cat mai bine, in contextul in care libera circulatie se reia in spatiul Schengen odata cu ridicarea restrictiilor impuse pentru combaterea noului coronavirus.

Calatoriile neesentiale in UE au fost interzise de la jumatatea lunii martie, iar masurile restrictive vor fi ridicate treptat incepand cu 1 iulie, privilegiind vizitatorii veniti din tari a caror situatie epidemiologica este asemanatoare celei a UE, unde pandemia s-a stabilizat, sau chiar mai buna.

Unele tari turistice se arata dornice sa-si redeschida frontierele cat mai rapid. Grecia a inceput de la 15 iunie sa-si redeschida aeroporturile pentru mai multe tari din afara UE, printre care China, Noua Zeelanda si Coreea de Sud.

Propunerea europeana stabileste mai multe criterii epidemiologice pentru ca o tara sa fie inclusa pe lista, printre care: o rata de noi cazuri de COVID-19 apropiata sau care sa nu depaseasca 16 cazuri la 100.000 de locuitori in ultimele 14 zile, dar si o tendinta de stabilizare sau scadere a cazurilor de infectare, precum si aplicarea de masuri de combatere a pandemiei, precum efectuarea de teste.

Mai multe state membre au considerat „problematica” fiabilitatea datelor epidemiologice furnizate de statele terte, in special de China.

Mai mult despre:

Comentarii: