Lista de la Bruxelles. Cazuri in care Tariceanu s-a opus infaptuirii justitiei: „Sa recunoasca raul pe care l-a facut tarii sale”

news

Europarlamentarul Monica Macovei afirma ca presedintele Senatului nu are nicin fel de credibilitate pentru a oferi amanunte Comisiei Europene in privinta progreselor pe care Romania le-a facut in lupta anticoruptie.

Intr-un comunicat de presa, Monica Macovei a enumerat mai multe cazuri in care Tairceanu si-a dovedit reaua-vointa privind combaterea coruptiei.

„Tariceanu nu poate da referinte credibile pentru expertii MCV sau pentru GRECO, rolul lui, ca presedinte al Senatului, in sabotarea justitiei fiind evident.

ˇ Senatul, sub conducerea lui Tariceanu, a contribuit esential la criticile din rapoartele pe Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), demonstrand ca nu are vointa politica de a combate coruptia, si a tratat cu superficialitate recomandarile GRECO.

Grupul Statelor impotriva Coruptiei (GRECO), institutie a Consiliului Europei, asteapta in continuare un raspuns de la Calin Popescu Tariceanu la recomandarile pe care le-a facut, in 2015, odata cu redactarea raportului de evaluare privind Romania, si care vizau prevenirea coruptiei in randul parlamentarilor prin stabilirea unor reguli de integritate si conduita a acestora.

In paralel, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, i-a cerut presedintele Senatului sa ii transmita informatii ‘utile pentru informarea corecta a Comisiei Europene’, pentru redactarea unui ‘raport consolidat de progrese’ in cadrul evaluarii MCV. O solicitare cel putin bizara, cat timp actiunile Senatului si ale domnului Tariceanu de impiedicare a justitiei sunt publice.

Domnul Tariceanu ar putea, cu aceste ocazii, sa recunoasca raul pe care l-a facut justitiei si tarii prin demersurile lui ca presedinte al Senatului. De pilda:

(1) a contribuit la respingerea cererilor DNA sau DIICOT de urmarire penala sau de retinere si arestare a unor senatori, cum ar fi:

ˇ Titus Corlatean, fost ministru de Externe, acuzat de abuz in serviciu in dosarul Diaspora, cand multi romani nu au putut vota in strainatate,

ˇ Gabriel Oprea, fost ministru de Interne, acuzat de ucidere din culpa in cazul mortii politistului Gigina,

ˇ Dan Sova, fost ministru al Transporturilor, pentru mai multe infractiuni in legatura cu contractele pe care firma sa de avocatura le-a incheiat cu complexurile energetice Turceni si Rovinari. (cerere respinsa de doua ori in Senat)

ˇ Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la delapidare in dosarul Romgaz.

(2) Senatul a refuzat sa isi modifice propriul Regulament, dupa o decizie de neconstitutionalitate a CCR, si lua decizii pe baza unor prevederi neconstitutionale in ce priveste numarul de voturi necesar pentru ridicarea imunitatii senatorilor, ingreunand si mai mult aceasta procedura.

(3) a trimis scrisori presedintelui Iohannis prin care cerea demiterea presedintei Inaltei Curti si a procurorului sef al DNA, intr-un atac brutal la independenta celor doua institutii.

(4) este initiatorul proiectului de modificare a procedurii de numire a procurorilor cu functii de conducere, aflat acum in dezbaterea Senatului, desi MCV prevede in mod expres mentinerea actualei proceduri. Obiectivul de referinta nr 3 din MCV, pe care Romania s-a angajat sa il respecte, prevede si ‘Asigurarea stabilitatii legislative si institutionale a cadrului anticoruptie, in special prin mentinerea procedurii actuale de numire si revocare a Procurorului General al Romaniei, a procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie si a titularilor altor posturi de conducere din cadrul Parchetului General’.

(5) este varf de lance in atacurile impotriva magistratilor si a sistemului judiciar, care sunt mentionate in rapoartele MCV ca fiind un alt aspect care ameninta lupta anticoruptie.

Ministrul Justitiei ar trebui sa ii ceara presedintelui Senatului sa respecte angajamentele, sa nu se mai opuna infaptuirii justitiei, sa nu mai saboteze anticoruptia si sa nu mai atace procurorii si judecatorii, iar coalitiei de guvernare sa ii ceara schimbarea din functia de presedinte al Senatului a domnului Tariceanu pana se finalizeaza dosarul in care este acuzat de marturie mincinoasa.

Asta daca vrea sa fie credibil in fata Comisiei Europene.

Biroul Permanent al Senatului ar face bine sa preia corespondenta cu GRECO, pentru ca o persoana acuzata de marturie mincinoasa si care a dovedit ca nu poate dialoga si respecta recomandarile si angajamentele, in atatia ani de zile, nu poate fi un partener serios in relatiile cu organismele internationale”, arata Monica Macovei intr-un comunicat de presa.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: