„Lista neagra” a AUR. Un inalt oficial al Guvernului cere Politiei si autoritatilor judiciare sa ia masuri legale fata de amenintarile cu „executii”

politica

Alexandru Muraru, Reprezentant Special al Guvernului Romaniei pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului si Xenofobiei, solicita ca Politia si autoritatile judiciare sa ia masurile legale impotriva unui reprezentant AUR care in luna februarie a acestui an a publicat o lista cu ”tradatorii de patrie” ce trebuie executati daca ar fi reintrodusa pedeapsa capitala in Romania.

”Exista un principiu valabil de cand lumea: foarte putini pot sa faca foarte mult rau. In momente de criza, cum a fost al doilea razboi mondial, de exemplu, nu majoritatile pasnice au facut diferenta, ci grupurile fanatizate si ideologizate care au promovat ura si intoleranta. E greu sa lupti cu fanatismul pentru ca nu e vorba de rational, ci de o ura aproape mistica. Dar e important ca la nivel public sa existe o condamnare a manifestarilor extremiste, sa existe linii de demarcatie morale.

Romania a facut progrese mari in ultimii ani in privinta combaterii xenofobiei, antisemitismului, negationismului si altor forme de extremism prin initiative legislative si institutionale. De aceea, e nevoie ca interventia autoritatilor sa fie ferma, imediata pentru ca descurajarea unor atitudini de acest fel sa fie un exemplu de reactie a autoritatilor si de investigare rapida a celor care promoveaza discursul instigator la ura si creeaza prejudicii la adresa drepturilor si libertatilor civile, precum nondiscriminarea si demnitatea umana!”, a anunta Alexandru Muraru intr-un comunicat de presa.

El a mai spus ca Romania, in concordanta cu normativele europene democratice si cu cele trans-atlantice privind politicile memoriei, si-a asumat la cel mai inalt nivel apararea drepturilor omului, promovarea tolerantei, a alteritatii si a respectului pentru drepturile civile, combaterea formelor diverse de xenofobie, antisemitism si sovinism.

Fostul ambasador Ciprian Mihali a atras atentia, saptamana trecuta, ca un membru AUR a intocmit o lista neagra pe care se afla 35 de pesoane, in mare parte intelectuali, care ar trebui sa fie executati pentru „tradare de patrie”.

Mihali a descoperit ca si el insusi se afla pe aceasta lista neagra.

„Atunci cand orice nebun ajunge sa se exprime public, intocmind, in delirul lui nationalist, liste de ‘tradatori’, rezultatul nu poate fi altul decat liste de oameni care trebuie eliminati. Iata de ce, din nou si din nou, mi se pare ca trebuie sa invatam ce inseamna ‘nationalismul’, ‘tradarea’, ‘coruptia’ si de ce spectrul ‘pedepsei capitale’ este, de fapt, un indemn perpetuu la ura si la violenta”, a scris Mihali pe Facebook.

Autorul listei negre, Cezar Victor Nastase are numeroase postari in care promoveaza AUR. El a participat si la mitingurile organizate de AUR in urma cu doua saptamani impotriva masurilor sanitare.

Pe 13 aprilie, aktual24.ro a atras atentia asupra mesajelor extremiste, cu indemnuri la violente extreme, care sunt publicate pe grupurile online controlate de AUR si George Simion. Astfel de mesaje sunt postate in grupul de pe Telegram al lui George Simion fara a fi moderate.

„A sosit vremea sa gasim solutii tehnice pentru a-i ucide in masa pe politicienii escroci de la USRPLUS, partidul borfasilor si al poponarilor, si pe cei de la PNL dar si pe Arafat. Haideti sa ne unim cat mai multi oameni si sa-i eliminam la propriu. (…) Haideti sa gasim mijloacele de eliminare fizica a acestor nenorociti”, a scris un membru AUR.

„Nu mai suport, vreau sa iesim in strada cu sticle de benzina si sa dam foc acestor nenorociti”, a scirs un alt membru AUR.

„Nu mai sunt solutii, decat sa iesim in strada multi si inarmati. Fiecare cu ce are, pari, rangi, bate de baseball. Daca jandarmii se iau de noi ii batem”, a indemnat un alt simpatizant AUR.

Citeste si: Indemnuri la violente extreme in grupurile AUR: „Sa-i ucidem in masa/Sa iesim cu sticle de benzina/Haideti sa gasim mijloacele de eliminare fizica a acestor nenorociti”

Iata mesajele, redate pe forumul Reddit Romania:

Mai mult despre: ,

Comentarii: