Lista NEAGRA a Rusiei. Cinci ROMANI sunt luati la tinta de Moscova. Reactia celor vizati

news

Moscova a dat publicitatii o lista cu 89 de persoane indezirabile, carora nu li se permite sa intre pe teritoriul Rusiei. Pe aceasta lista se afla si cinci romani.

Romanii sunt Iulian Chifu (fost consilier prezidential), Eugen Tomac (presedinte PMP), Gheorghe Hategan (director general adjunct la Transgaz), Adrian Cioroianu (fost ministru de Externe, avizat recent pentru postul de delegat permanent pe langa UNESCO) si Liviu Chondon (comandor al Fortelor Navale Romane).

Dupa ce trei deputati olandezi, care doreau sa efectueze o vizita in Rusia, au fost nevoiti sa-si anuleze calatoria intrucat MAE rus le-a refuzat viza, ministrul olandez de externe Mark Rutte a anuntat vineri ca a primit din partea Moscovei o lista cu circa 80 de responsabili din statele Uniunii Europene care au fost declarati indezirabili in Rusia, printre ei regasindu-se si liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, transmite AFP.

‘Rusia a transmis mai multor ambasade europene o lista cu persoanele care nu mai au dreptul sa intre pe teritoriul rus’, a declarat seful diplomatiei olandeze in timpul unei conferinte de presa. El a adaugat ca guvernul de la Moscova a luat aceasta decizie ca represalii in urma sanctiunilor adoptate de UE impotriva Rusiei dupa sanctiunile destabilizatoare ale acesteia din urma impotriva Ucrainei, drept urmare aceasta lista ‘nu are niciun fundament din punctul de vedere al dreptului international’.

De asemenea, o sursa din cadrul diplomatiei europene a declarat agentiei France Presse ca Rusia a refuzat in ultimele luni viza de intrare mai multor politicieni europeni, dar pana la transmiterea listei la care a facut referire Mark Rutte guvernul de la Moscova nu a comunicat oficial nimic despre decizia sa de a declara unii oficiali europeni persona non-grata.

Pe lista mai apar, printre altii, liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, Jerzy Buzek, fostul presedinte al Parlamentului European, vicepremierul britanic Nick Clegg, John Sawers, fost director al MI6, Stefan Fule, fost comisar european pentru extindere si Karl Schwarzenberg, fostul ministru ceh de externe.

Reactia lui Chifu

„Tuturor celor care mi-au solicitat reactii la includerea pe presupusa lista a personalitatilor carora li se refuza intrarea in Rusia: nu pot comenta alegatii, presupuneri, asertiuni neprobate. E o forma de respect fata de media; nu aveam in plan vacanta in Rusia; daca asta e pretul pentru a comenta liber si argumentat incalcarea de catre Rusia a regulilor dreptului international si a angajamentelor de securitate europene in Georgia si Ucraina, merita!”, scrie pe Facebook fostul consilier prezidential.

Reactia lui Tomac

„De 15 ani incerc sa aduc in spatiul public romanesc un subiect de interes major si anume riscurile la care suntem supusi cu totii in ceea ce priveste abordarea Federatiei Ruse fata de relatia cu R. Moldova. Prezenta pe lista imi confirma faptul ca insistentele mele au produs efecte pentru ca in mod constant atat cat am gestionat aceasta relatie fie in calitate de consilier al presedintelui Basescu, fie de secretar de stat in Guvernul Romaniei, si acum sunt deputat ales cu 80% de catre cetatenii din Basarabia, in mod constant am fost un critic al politicilor Rusiei in ceea ce priveste R. Moldova si toata regiunea. Eu stiu ca Romania a fost amputata in urma unei decizii luate la Kremlin si pozitia si politica Rusiei fata de Romania si fata de romanii aflati la est de Prut nu s-a schimbat cu nimic in ultimii 100 de ani”, a declarat Tomac.

Reactia MAE

Ministerul de Externe a precizat, sambata, la solicitarea MEDIAFAX, ca Ambasada Romaniei din Rusia a primit de la Delegatia UE la Moscova o lista cu persoanele ce au interdictie sa intre pe teritoriul rus, si ca va solicita explicatii in legatura cu romanii aflati pe aceasta lista.

„Ambasada Romaniei la Moscova a informat Centrala MAE, in cursul serii de vineri, 29 mai 2015, cu privire la existenta acestei liste, primite de la Delegatia UE la Moscova, careia i-a fost inaintata de catre MAE rus”, se arata in raspunsul Ministerului de Externe.

MAE informeaza ca va solicita explicatii partii ruse cu privire la listarea cetatenilor romani.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: