Lituania a renuntat complet la importul de gaze din Rusia. Premierul: „De acum incolo, Lituania nu va mai consuma nici macar un centimetru cub de gaz rusesc toxic”

externe

Lituania a devenit prima tara din UE care a renuntat complet la importul de gaze din Rusia, a anuntat Ministerul Energiei din aceasta tara.

„De acum incolo, Lituania nu va mai consuma nici macar un centimetru cub de gaz rusesc toxic. Lituania este prima tara din UE care refuza importul de gaz rusesc”, a anuntat duminica premierul Ingrida Simonyte.

Comunicatul integral al Ministerului Energiei din Lituania:

In cautarea unei independente energetice depline fata de gazul rusesc, ca raspuns la santajul energetic al Rusiei in Europa si la razboiul din Ucraina, Lituania a renuntat complet la gazul rusesc: Sistemul de transport de gaze al Lituaniei functioneaza fara importuri de gaze rusesti de la inceputul acestei luni.

Acest lucru este confirmat de datele operatorului lituanian al sistemului de transport de gaze Amber Grid, care arata ca, la 2 aprilie, importul de gaz rusesc pentru nevoile Lituaniei prin interconectarea lituaniano-belarusa a fost de 0 MWh.

Toata cererea de gaze din Lituania este satisfacuta prin intermediul terminalului de gaze naturale lichefiate (GNL) de la Klaipeda. Programele oficiale planificate de operatorul terminalului de gaze naturale lichefiate Klaipedos Nafta indica faptul ca trei incarcaturi mari de gaze naturale lichefiate vor ajunge la terminal in fiecare luna, fiind planificate sa fie suficiente pentru toti clientii. Pentru perioada urmatoare, clientii au plasat comenzi pentru transportul de gaze doar de la terminal. Daca este necesar, gazul poate fi livrat in Lituania si prin intermediul legaturii de gaz cu Letonia, iar de la 1 mai – prin intermediul legaturii de gaz cu Polonia.

Ministrul Energiei, Dainius Kreivys, spune ca acesta este un punct de cotitura in istoria independentei energetice a Lituaniei: „Suntem prima tara din UE, dintre tarile beneficiare ale Gazprom, care a obtinut independenta fata de livrarile de gaze rusesti, iar acest lucru este rezultatul unei politici energetice coerente pe mai multi ani si al unor decizii oportune in materie de infrastructura”.

In aceste conditii, cererea Rusiei de a plati gazul in ruble este lipsita de sens, deoarece Lituania nu mai comanda gaz rusesc si nu mai intentioneaza sa plateasca pentru acesta.

Gazul in tranzit prin Lituania continua sa fie transportat pentru nevoile Konigsbergului (Kaliningrad, enclava a Rusiei in Polonia), dar intr-un mod tehnic diferit de cel obisnuit, asigurand doar transferul cantitatii de gaz necesare pentru tranzit.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: