Lituania, lectie pentru Ungaria lui Orban. L-a declarat persona non grata pe patriarhul Kirill

externe

Guvernul lituanian l-a introdus miercuri pe lista persoanelor ce au interdictie de intrare in Lituania pe patriarhul rus Kirill, in urma declaratiilor de sprijin ale acestuia fata de agresiunea Rusiei contra Ucrainei, relateaza agentia EFE, citata de Agerpres. Ungaria, pe de alta parte, a tinut sa il apere pe Kirill si sa blocheze includerea acestuia pe lista cu liderii rusi sanctionati de UE.

Comisia Europeana a cerut cu doua luni in urma includerea patriarhului rus in randul oficialilor rusi vizati de sanctiunile UE, dar propunerea nu a intrunit unanimitatea necesara in Consiliul UE intrucat Ungaria s-a opus.

Dar chiar si fara o decizie a UE guvernul de la Vilnius a hotarat aceasta masura din proprie initiativa. ”Este vorba despre sanctiuni nationale care pot fi aplicate fara sa existe o decizie europeana”, a declarat viceministrul lituanian de externe Mantas Adomenas.

Decizia este rezultatul declaratiilor lui Kirill de sustinere a agresiunii ruse impotriva Ucrainei, precum si al comentariilor sale conform carora guvernul lituanian incita la ura impotriva ucrainenilor, a mai motivat oficialul lituanian.

Patriarhul rus a descris agresiunea rusa drept un razboi contra ”fortelor raului” care ”lupta impotriva unitatii” dintre Ucraina si Rusia si a elogiat valorile traditionale ruse ce rezista in fata unui Occident ”decadent”, mentionand in special paradele gay, a caror organizare Kirill a descris-o drept un fel de ”test de loialitate” pe care statele occidentale il impun celor care vor sa faca parte din clubul lor.

Ca urmare a razboiului din Ucraina, dieceza din Vilnius a Bisericii Ortodoxe a Lituaniei a trimis Bisericii Ortodoxe a Rusiei o solicitare pentru a obtine statutul de biserica autocefala.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: