Liviu Avram arata un motiv mare cat Casa Poporului pentru care Weber trebuie sa fie revocata: „Nu a vrut sa vada ca se dau pensii speciale prin OUG si nu a atacat la CCR”

politica

Jurnalistul Liviu Avram ofera un motiv limpede si evident pentru care Renate Weber trebuie sa fie revocata din fruntea Avocatului Poporului. Weber s-a facut ca nu vede ca premierul PSD Viorica Dancila a introdus pensii speciale pentru primari si alti alesi locali prin OUG. „Nu avea ce sa caute o asemenea reglementare intr-o ordonanta de urgenta, pentru ca in niciun caz nu poate fi justificata urgenta. Si doamna Weber ar fi trebuit sa stie asta, dar acest aspect nu l-a atacat la CCR”, arata Avram.

„Zic unii ca n-ar fi motive pentru revocarea Avocatului Poporului. Pe bune? Uite cateva:

La sfarsitul lui august 2019, Renate Weber a atacat la CCR ordonanta de urgenta prin care guvernul Dancila a modificat Codul Administrativ. Se intampla la aproape doua luni de la adoptarea ordonantei, dar la numai cateva zile dupa ce Tariceanu rupea alianta cu PSD. Adica, ca orice roman impartial politic, doamna Weber trecea si ea in opozitie odata cu partidul care o propulsase in post.
Numai ca n-a facut-o chiar pana la capat: reprosurile sale fata de ordonanta erau de fapt niste fleacuri, care ulterior au si fost respinse de CCR.

Doamna Weber insa nu a vazut – mai exact nu a vrut sa vada – adevarata samavolnicie pe care o comitea ordonanta lui Dancila: introducerea pensiilor speciale pentru primari si viceprimari, pentru sefii de Consilii Judetene si adjunctii lor.

Notam aici un prim aspect de neconstitutionalitate: nu avea ce sa caute o asemenea reglementare intr-o ordonanta de urgenta, pentru ca in niciun caz nu poate fi justificata urgenta. Si doamna Weber ar fi trebuit sa stie asta, dar acest aspect nu l-a atacat la CCR.

Si mai trebuia doamna Weber sa stie ceva: anterior, Curtea Constitutionala a sanctionat de doua ori tentative similare de reglementare a pensiilor speciale pentru unii alesi locali si le-a declarat neconstitutionale. Motivul: ori dai pensii speciale tuturor alesilor locali, adica inclusiv consilierilor locali si judeteni, ori nu dai nimanui.

Renate Weber nu a explicat niciodata aceasta majora omisiune, consimtind astfel la incalcarea unor decizii ale Curtii Constitutionale”, a subliniat Avram pe pagina sa de Facebook.

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marti ca in cazul in care parlamentarii din coalitia de guvernare „vor forta” schimbarea Renatei Weber din functia de Avocat al Poporului, social-democratii vor ataca hotararea la Curtea Constitutionala.

„Renate Weber e o institutie din institutiile statului de drept, Avocatul Poporului, CCR. Cum te apuci sa ataci? Este pe mandat. De ce vii pe un anumit mandat si ataci? Categoric, daca vor forta schimbarea doamnei Renate Weber, o sa atacam hotararea la Curtea Constitutionala. Si categoric, in primul rand ma voi adresa familiei socialistilor europeni si nu numai pentru acest atac, pana la urma, la statul de drept. Nu ai justificarile necesare sa vii cu asa ceva. Poate am uitat acele ordonante date noaptea, fara sa tii seama de drepturile si libertatile romanilor, incalcand Constitutia. Nu ai voie, indiferent ca e stare de razboi, ca este pandemie, sa creezi un asemenea precedent cum a creat presedintele Iohannis sustinand un partid politic. A depasit o linie rosie. Renate Weber a venit si a spus – inteleg ca este pandemie, dar nu depasiti linia rosie de incalcare a drepturilor si libertatilor”, a spus Ciolacu la TVR 1.

El a adaugat ca membrii coalitiei de guvernare considera ca Avocatul Poporului „este un instrument” iar Renate Weber poate in continuare sa „atace” anumite incalcari de drepturi si libertati.

„Este foarte important Avocatul Poporului in aceasta zona, iar doamna Renate Weber a iesit si a atacat toate deciziile, ordonantele. Presupun ca au facut niste sondaje de opinie si au vazut ce personalitate sau ce institutie sa atace si le-a reiesit din cifre ca cea mai vulnerabila ar fi doamna Renate Weber, care nu este un comunicator, nu e in talk show-uri, ea reprezinta Avocatul Poporului. Ei joaca in continuare tot in logica electorala, nu au nicio treaba cu guvernarea”, a afirmat Ciolacu.

Birourile permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului se reunesc marti in sedinta, pe ordinea de zi aflandu-se, printre altele, cererea de revocare din functie a Avocatului Poporului si respingerea rapoartelor de activitate ale Radioului si Televiziunii Publice. Miercuri va fi convocat plenul reunit, a anuntat presedintele Camerei Deputatilor, Ludovic Orban.

Potrivit acestuia, Avocatul Poporului ar trebui schimbat „cat mai repede posibil”, avand in vedere „atitudinea” Renatei Weber, in perioada de cand a fost numita in functie. Orban a explicat ca solicitarea de revocare a Avocatului Poporului se bazeaza „pe faptul ca a generat exceptii de neconstitutionalitate la Curtea Constitutionala care au fost respinse de CCR, pe atitudinea pe care a avut-o in perioada pandemiei, care a generat extrem de multe probleme in apararea sanatatii si vietii oamenilor si, in general, pe conduita partizana pe care a avut-o in raport cu procesul de legiferare si, mai ales, cu proiectele de lege adoptate de Parlament”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: